09.04.2020

Изявление на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли относно заседанието на Еврогрупата (министрите на финансите на страните от Еврозоната)

„В този момент има нужда да се направи много повече. Нашите граждани, предприятия, семейства, млади хора са притеснени от неясното бъдеще, защото във всички наши държави тази криза и извънредните ситуации в областта за здравето ще унищожат милиони работни места. През последните седмици, когато Европа действаше, реакциите й бяха в отговор на кризата. Помислете за облекчаването на правилата за държавна помощ, което позволи на нашите държави да предприемат силни мерки в подкрепа на своите граждани и предприятия. Въпреки това, в моменти когато Европа не се е намесвала, националният отговорът е бил слаб или изобщо е липсвал. Затова националните правителства трябва да поемат голяма отговорност. Защото сега ни трябват инструментите, за да преодолеем тази спешна ситуация и да започнем с план за възстановяване. Трябва да сме подготвени за последиците от тази криза, за да не се претоварят националните системи."

„Международната организация на труда (МОТ) вчера заяви, че 2,5 милиарда души по света ще изпитат отрицателни последици от кризата. Колко милиона души ще бъдат засегнати в Европа? Ние имаме задължение да ги защитаваме на север, на юг, на изток и на запад. Досега приложихме значителни мерки: подкрепа на националните системи за ограничаване на безработицата (SURE); подобрени условия за използване на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) за страни, които искат да го използват; рефинансиране на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), насочено основно към защита на малките и средните предприятия; и „базуката“ от ЕЦБ в подкрепа на банковата ликвидност и за закупуване на публични и частни облигации."

Въпреки това, днес се нуждаем от повече: трябва да създадем фонд за икономическо възстановяване, за да споделим разходите за възстановяване на нашите икономики. Това ще отнеме много пари, бюджетът на ЕС е твърде ограничен и няма да бъде достатъчен. Трябва да намерим нови, извънредни и споделени начини да го финансираме. Това не е само въпрос на солидарност и е в интерес на всички, като се има предвид дълбоката взаимовръзка между европейските икономики. Сривът на една държава неизбежно би довел до драматични последици във всички останали. В този контекст отговорът на Еврогрупата трябва да съответства на предизвикателството."

„Правителствата и гражданите трябва да вярват в силата на Европа, която ни даде 70 години сътрудничество и мир. Днес повече от всякога трябва да инвестираме в нашето общо бъдеще“.

вж. ВИДЕО

Дата: 09.04.2020

Източник: Европейски парламент

Прочетено: 8940