12.04.2020

„Очакваме да чуем конкретните мерки, които може да предприеме правителството за развитието и за съхраняването на българския бизнес... Големият проблем на българския бизнес е ниската ликвидност, липсата на пари, което генерира огромна междуфирмена задлъжнялост. Милиарди задължения между фирмите“. Това каза пред БНР Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара.

По думите му компаниите в страната реагират по различен начин на мярката 60:40, защото тя не е универсална.

„В света протоколът за опазването на здравето на хората е относително ясен – тотална изолация или по-либерални режими. Протокол за съхраняване на икономиката обаче още няма създаден. Различните правителства имат различни идеи... Неизвестността за дълбочината и продължителността на кризата кара правителствата да изчакат с решенията... Предстои Възкресение, възкръсват божества, но икономиката не може да възкръсне за една седмица“.

В предаването „Неделя 150“ Радев допълни:

„Днес не най-добрите мерки са свързани с пари. Има и други начини за управление на стопанските процеси“.

Според него България никога не е била по-богата от последните часове преди обявяването на кризата:

„Никога не е имало такъв икономически растеж, такъв БВП, такива стабилни финанси, такъв ентусиазъм да се работи... Ако трябва да мислим дългосрочно, сега е моментът да поставим толкова правилните мерки, за да може, когато свърши кризата, българската индустрия да бъде конкурентоспособна повече отпреди... Дай, Боже, България да стане привлекателна дестинация за рестартиране на бизнеси в Азия“.

Радосвет Радев коментира и намерението на управляващите страната ни да кандидатства за чакалнята на еврозоната до края на месеца:

„Актът е официозен. За да подадеш такъв документ, значи имаш предварително информация, че ще бъдеш одобрен... Явно имаме обещанието. Що се отнася до икономическия смисъл на това, подкрепяме го 100%. България с валутен борд и извън ERM II е в най-тежко положение от всички в Европа“.

Интервюто с Радосвет Радев можете да чуете в звуковия файл.

Дата: 12.04.2020

Източник: БНР

Прочетено: 3403