16.04.2020

Европейската комисия прие днес две мерки в помощ на хранително-вкусовата промишленост. Мерките ще увеличат паричния поток на земеделските стопани и ще намалят административната тежест за националните, регионалните органи и за фермерите в тези особено трудни времена. 

За да засили паричния поток на земеделските производители, Комисията ще увеличи авансoвите суми за директни плащания (от 50 % на 70 %) и плащанията за развитие на селските райони (от 75 % на 85 %). Земеделските стопани ще започнат да получават тези авансови плащания от средата на октомври. За допълнителна гъвкавост държавите членки ще могат да плащат на земеделските стопани, преди да приключат всички проверки на място. 

Приетата днес втора мярка намалява броя на физическите проверки на място по отношение на преобладаващата част от бюджета на ОСП от 5 % на 3 %. При настоящите извънредни обстоятелства е от решаващо значение да се сведе до минимум физическият контакт между земеделските стопани и инспекторите. Комисията също така предоставя възможности за гъвкавост по отношение на графика на проверките. Държавите членки ще могат да използват алтернативни източници на информация, които да заменят традиционните посещения на място в стопанствата (напр. сателитни снимки или снимки с отбелязана геолокация, за да се докаже, че са направени съответните инвестиции). Това ще даде възможност за най-ефективно използване на ресурсите, за спазване на правилата за социална дистанция и ще намали административната тежест, както и ще спомогне да се избегнат ненужни забавяния при обработването на заявленията за помощи, за да се гарантира, че субсидията се изплаща на земеделските стопани във възможно най-кратък срок.

Повече информация за днешните мерки и по-рано обявената подкрепа на Комисията за сектора на селското стопанство, свързана с настоящата здравна криза, е достъпна онлайн.

Дата: 16.04.2020

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 4399