11.05.2020

Министерски съвет да обявява извънредна епидемична обстановка, като се основава на осем критерия. Това предложиха от ГЕРБ между първо и второ четене на промените в Закона за здравето и други закони, които уреждат противоепидемичните и социално-икономическите мерки след приключването на извънредното положение след 13 май. Така управляващите отстъпиха от спорната идея здравният министър да има право да обявява извънредна епидемична обстановка. 

От ГЕРБ предлагат и запазване на санкциите за нарушаване на противоепидемичните мерки.  От 300 до 1000 лева е наказанието за първо нарушение на мерките и от 1000 до 2000 лева за второ. 5000 лева пък е санцията за заболял или заразоносител, който не изпълнява задължителната изолация или лечение. 

Управляващата партия предлага още финансовото министерство да отпуска безлихвени заеми за общините до края на 2020 година, а средствата за зимно почистване да могат да се ползват за изпълнение на санитарните мерки. 

Част от текстовете уреждат условията, при които концесионерите и наемателите на плажове биха могли да предлагат безплатни или по-евтини чадъри и шезлонги. 

Коалиционните партньори от ВМРО предлагат субсидия за туроператори, които ползват чартърни полети на български лицензирани превозвачи, а при липса на възможност и на чуждестранни авиолинии. 

И НФСБ внесе свои мерки за подкрепа на вътрешния туризъм, които включват безплатни ваучери за почивка. 

БСП настояват за безвъзмездна помощ за засегнати от кризата хора, увеличение на минималното дневно обещетение за безработица и намаление на ДДС за храните и лекарствата на 9 процента. 

ДПС внася предложение да не се налагат запори на банкови сметки на общини в срок от шест месеца след края на извънредното положение. 

Първоначалният законопроект на Министерски съвет предвижда по-голямата част от програмите за икономическа подкрепа да продължат да действат още два месеца, някои до края на годината, а т.нар. мярка 60/40 до края на месец юни. 

___________

Бележка от БСК: Припомняме, че в свое становище от 7 май т.г. БСК настоя извънредни противоепидемиологични мерки да се въвеждат с решение на Министерския съвет, а не от Министъра на здравеопазването, както предвиждаше първоначалната редакция на законопроекта.

 

Дата: 11.05.2020

Източник: dnews

Прочетено: 3364