19.05.2020

България има за цел да увеличи броя на своите електрически превозни средства през следващото десетилетие от 1 000 през 2020 г. до 55 000 през 2030 г., като направи страната по-екологична и по-устойчива. Тази амбициозна цел носи много предизвикателства, като например повишена нужда от специализирани техници, които да поддържат и ремонтират новите превозни средства.

От 2016 г. Министерството на образованието и науката в България в сътрудничество с ИКЕМ, неправителствена браншова организация за електрическа мобилност (член на БСК), стартира учебен план за две нови квалификации по електрическа мобилност. Четиригодишните програми се изпълняват в пет пилотни обществени училища за професионално образование и обучение. Бъдещите висшисти - първите 300 ученика, ще завършат средното си образование през 2021 г. и ще бъдат квалифицирани техници и механици за електрически превозни средства.

Целта на тази инициатива е да привлича интерес в областта на електрическата мобилност във време на много ниска безработица и недостиг на квалифицирана работна ръка в България.

Българското министерство на образованието и науката и ИКЕМ се обърнаха към EUROPEAN INVESTMENT ADVISORY HUB за реализиране на проект, до каква степен ще бъде търсенето на квалифицирана работна ръка в областта на електрическата мобилност и как това съответства на предлагането на пазара на труда. Експерти на хъба изготвят базиран на доказателства анализ на търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в областта на електрическата мобилност и проучват потенциала за внедряване на пилотни програми в училищата за професионално образование и обучение. Експертите също така разглеждат необходимостта от специализирано оборудване за училищата, в помощ на успеха на учениците.

 

Дата: 19.05.2020

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 6994