08.06.2020

Близо 3 500 000 лева са средствата, пренасочени по предложение на Агенцията по заетостта от програми и мерки за стимулиране на заетостта, които поради извънредното положение и епидемична обстановка не стартираха своевременно или в пълен обхват. От новите финансови преференции от днес чрез бюрата по труда в страната могат да се възползват работодатели и регистрирани безработни по различни програми и мерки за стимулиране на заетостта и/или пригодността за работа.

Преразпределението на средства за реализация на програми и мерки за насърчаване на заетостта през 2020 г. по предложение на Агенцията по заетостта е одобрено от Националния съвет за тристранно сътрудничество и утвърдено от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Агенцията по заетостта насочва реализираните икономии към форми на заетост, търсени както от работодателите, така и от безработните. Целта е със средства от държавния бюджет да се подпомогне наемането на работа освен на планираните за годината 8 500 безработни, но и на още 2 431 представители на т.нар. уязвими групи на пазара на труда, в т.ч. хора с трайни увреждания, продължително безработни или в предпенсионна възраст. Това са хората, които в условията на увеличено предлагане на работна сила, изпитват повече трудности при намирането на подходяща работа.

Една част от преразпределените средства са насочени към работодателите, обявили в бюрата по труда свободни работни места. Те ще могат да се възползват от тях, ако наемат безработно лице – представител на целева група по програма или мярка от Закона за насърчаване на заетостта, за която бюрото по труда разполага със свободни средства за сключване на нов договор.

Чрез предоставените преференции работодателите могат да получат субсидии освен за наемане на работа на безработни от посочените по-горе групи, но и за дуално обучение на безработни, обучение за придобиване на ключови компетентности на наетия персонал, както и за професионално обучение на безработни лица, необходимо за работа в съответното предприятие.

Успоредно с това Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции и на безработните лица, с което стимулира тяхната мобилност или предприемачество.

Безработните могат да кандидатстват и получат финансова подкрепа в размер на 50% от ежедневните разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, или до 200 лв. месечно за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа в населено място, отдалечено над 50 км от местоживеенето им. Стартирането на собствена стопанска дейност също може да бъде подпомогнато въз основа на одобрен бизнес-проект чрез получаване наведнъж на полагащите се обезщетения при безработица или предоставяне на еднократна сума за стартиране на бизнес, която през тази година е увеличена на 4 000 лв. И при двете мерки могат да се предоставят и средства за други, съпътстващи старта на бизнеса, услуги.

Преференциите предоставят различни възможности и разнообразие от форми за финансова подкрепа по отношение на период, вид и размер на субсидиране, като конкретните параметри на финансовите стимули по отделните програми и мерки са определени в Националния план за действие по заетостта за 2020 г. Така например периодът на субсидиране варира от 3 до 24 месеца, а размерът на предоставяните ежемесечно средства за основно възнаграждение – от 350 лв. до 650 лв., като в повечето случаи се предоставят и средства за допълнителни възнаграждения и осигурителни вноски за сметка на работодателя за всяко наето безработно лице по условията на съответната програма или мярка.

Всяко бюро по труда в страната разполага със средства по част от различните програми и мерки за насърчаване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните възможности за кандидатстване за тях са до изчерпване на свободния финансов ресурс и са публикувани в сайта на Агенцията по заетостта, в рубрика „Обяви за финансиране по региони”, структурирани за всяка от 9-те Дирекции „Регионална служба по заетостта“ /ДРСЗ/ в подрубрики „Насърчителни мерки за безработни” и „Насърчителни програми и мерки за работодатели”.

Свободните средства се обявяват и на информационното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференции за безработни или работодатели.

 

Дата: 08.06.2020

Източник: Агенция по заетостта

Прочетено: 5449