29.07.2020

Ако текстовете бъдат одобрени утре в пленарната зала, от 1 август по-нисък налог ще има върху виното и бирата, сервирани в заведения, използването на спортни съоръжения, комисионата на туроператорите и случайните превози с цел туризъм.

Бюджетната комисия на парламента одобри ново разширяване на 9-процентата ставка на ДДС. Ако текстовете бъдат одобрени утре в пленарната зала, от 1 август по-нисък налог ще има върху виното и бирата, сервирани в заведения, използването на спортни съоръжения, комисионата на туроператорите и случайните превози с цел туризъм, обясни председателят на комисията Менда Стоянова:

"Това още един път доказва, че е пробив в единната ставка и винаги води единствено и само да разширяването на видовете услуги по натиска и искането на съответните бизнеси, което е съвсем нормално".

Засега няма точни изчисления каква ще бъде щетата за бюджета при новата серия намалено ДДС. Припомням, че от 1 юли с по-ниска ставка се ползват кетъринг услугите и сервирането на храна и безалкохолни напитки в заведенията, бебешките стоки и книгите.

С друга законова поправка депутатите от бюджетната комисия удължиха срока, в който ще могат да се предоставят ваучери за неизвършените, но капарирани пътувания в чужбина:

"Мярката засяга наистина хора, физически лица, които са капарирали своите пътувания, но няма да могат да получат заместващо пътуване или парите обратно до края на 2020 година, но от друга страна туроператорите също са капарирали тази услуга, обикновено за самолетните превози е 100% капарирано, за хотелите по малък процент. Те също не получават обратно своите пари, няма как чисто ликвидно да ги върнат на своите клиенти".

 

Дата: 29.07.2020

Източник: БНР

Прочетено: 2950