10.08.2020

Големи инвестиции ще са нужни и за развитие на правната среда в България до 2030 г. и реформи в съдебната власт, става ясно от консултационен документ на подчинената на вицепремиера Томислав Дончев дирекция “Модернизация на администрацията”

Още близо 1,5 млрд. лв. трябва да инвестира държавата, за да има работещо електронно правителство. Това е записано в консултационен документ на подчинената на вицепремиера Томислав Дончев дирекция “Модернизация на администрацията” към Министерския съвет, съобщава в-к „24 часа“.

Консултацията трябва да очертае рамката на институциите в България за следващите 10 години и е част от подготовката на Националната програма за развитие на България 2030.

До момента от 2002 г. насам за изграждането на електронно правителство са инвестирани над 2 млрд. лв. според данни на Министерския съвет и оценки на Българската стопанска камара.

501 млн. лв. ще са нужни оттук нататък само за създаването на цифрови бази данни на администрацията, свързване на различните системи и регистри, така че данните да могат да се ползват пълноценно, става ясно от обосновката на Министерския съвет към обществената консултация.

Още 400 млн. лв. трябва да бъдат инвестирани до 2030 г. в създаването на електронни услуги, които да могат да се ползват пряко от гражданите и бизнеса. Част от тези средства ще са и внедряването на системата за електронна идентификация, която вероятно ще е през чипове в личните карти. Тази система ще е вход към електронните услуги, без да е нужно плащането на абонамент за електронен подпис.

Проектът за електронните лични карти обаче се бави в МВР още от 2015 г.

Именно той се води ключов за това електронното правителство да стане напълно функционално и услугите да са достъпни за всеки гражданин.

Още 410 млн. лв. пък ще бъдат инвестирани до 2030 г. в мрежова сигурност и защита на електронното правителство от кибератаки, предвижда обосновката на обществената консултация. Близо 50 млн. лв. ще бъдат дадени за изграждане докрай на системата за електронно правосъдие, а 2 млн. лв. за написването на минимални стандарти за качество на обществените услуги, които оказват чиновниците.

Целта на всички тези инвестиции е 70% от потребителите на интернет в България да ползват услугите на електронното правителство. Според данни на Министерския съвет от 2018 г. в момента това правели 61 на сто от хората с достъп до интернет.

Големи инвестиции ще са нужни и за развитие на правната среда в България до 2030 г. и реформи в съдебната власт, става ясно още от обосновката на обществената консултация.

42 млн. лв. са нужни само за модернизация на затворите и арестите, така че да отговарят на европейските стандарти и условията в тях да не нарушават човешките права на затворниците. Близо 4 млн. лв. пък ще бъдат инвестирани за балансирана натовареност на съдилищата, ефективност на съдебната система и други мерки.

За борба с корупцията ще са нужни 1,7 млн. лв.

Целта на обществената консултация е да се формулират приоритетите за промяна в институциите в България, става ясно от мотивировката на пуснатите от МС документи.

Дата: 10.08.2020

Източник: в. 24 часа

Прочетено: 10108