18.08.2020

Радосвет Радев се срещна с кмета на града Димитър Николов и с ръководството на Търговско-индустриалната камара

 

До една година Бургас ще има педиатрична болница, в която ще бъде изграден първият у нас педиатричен център с телемедицина. Това стана ясно днес, 18 август 2020 г., по време на среща на председателя на БСК Радосвет Радев с кмета на Бургас Димитър Николов. Идеята за телемедицинския център дойде от г-н Радев, който пое ангажимент да съдейства на общината за неговото изграждане.

От разговора стана ясно още, че Бургас е първенец в България по дължина на общинската оптична мрежа, което ще му позволи да стане и първият 5G град у нас. И тук БСК се ангажира да съдейства с контакти и консултантска помощ по отношение изграждането на ИТ хъб, който да работи за развитието на 5G мрежата в региона.

Специален акцент в разговора беше поставен върху развитието на местната Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, с която БСК има подписано споразумение за партньорство. В момента се изгражда втори корпус на гимназията, а всички съществуващи места вече са заети, което още веднъж доказва качеството на обучението в едно от най-новите професионални училища у нас.

Туризмът е най-силно пострадалият от коронакризата отрасъл на територията на бургаския регион, стана ясно още от разговора. 84 000 са работещите в туризма на територията на Област Бургас, като едва 15% от тях са заети в момента. До момента над 20 млн. лв. са непостъпилите приходи от собствени източници на общината, а пикът на икономическата криза в региона се очаква в края на годината – ноември, декември, прогнозира кметът Д. Николов.

Визитата на г-н Радев в Бургас продължи със среща с ръководството на Търговско-индустриална камара (ТИК) – Бургас. С председателя на камарата Жорж Дерелиев и изпълнителния директор Видка Вълчева бяха обсъдени актуалните дейности на Камарата, вкл. задачите, които предстоят във връзка с предстоящото национално преброяване на работодателските организации. Тема на разговора беше и отражението на коронакризата върху бургаския бизнес, като беше подчертано, че засега все още няма вълна от фалити на компании, но голям брой компании фактически са спрели работа, като не са изключени и юридически фалити, когато кредиторите си потърсят инвестициите.

Дата: 18.08.2020

Източник: БСК

Прочетено: 5437