28.09.2020

Бизнесът в Европа е обезпокоен от липсата на напредък в продължаващите преговори между Великобритания и Европейския съюз и предупреди за опасността от Брекзит без сделка. "Ние ходим на сън в пропаст", коментира Маркус Байрер, генерален директор на конфедерацията на европейските работодатели BusinessEurope, в публикувано днес изявление. Организацията съществува от 1958 г. и в нея членуват 40 национални работодателски федерации, включително Българската стопанска камара, от страните в ЕС и други европейски държави.

BusinessEurope изразява тревога за сложността на въпросите, които тепърва предстои да бъдат обсъдени за малкото останало време, и призовава двете страни да намерят компромис.

"Преминаването от пълна пазарна интеграция към сценарий без сделка би имало опустошителни последици за компаниите, които вече се борят с влиянието на Ковид-19", отбелязва Байрер. 

Последният кръг от преговорите за Брекзит се очаква да започне утре. Великобритания напусна ЕС в началото на годината, но все още е част от единния пазар и митническия съюз до изтичането на преходния период след три месеца. Ако двете страни стигнат до сделка за избягване на митата и други бариери, то тя ще подлежи на ратификация от Европейския парламент, британския парламент и всички страни членки на ЕС. Преговорите станаха все по-трудни, особено след като парламентът на Великобритания одобри законoпроект, погазващ ключово положение в споразумението за излизане от ЕС във връзка с ирландската граница.

Дата: 28.09.2020

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 8248