04.10.2020

След намесата на АОБР "Топлофикация София" прекрати спорен договор за продажба на ток.

На 1 октомври общинското дружество "Топлофикация София" трябваше да започне да продава електроенергия на анонимен поради борсовите правила търговец на ток по цени, които са със 17% под пазарните в момента. По информация на "Капитал" обаче договорът, сключен още на 16 юли, е бил прекратен  заради обществения натиск срещу него.

На 24 юли Асоциацията на организациите на българските работодатели сигнализира за продажбата на електроенергия на занижени цени, която може да доведе до загуби от 2,2 млн. лв. за "Топлофикация София".

Работодателите сигнализират за грабежи в българската енергетика

Сега дружеството ще продава тази енергия през сегмента "Ден напред", където в момента цените са по-високи - между 85 и 105 лв./мВтч. Но тъй като оперативно това изисква повече усилия, а и има голям пазарен риск цените да се понижат при евентуални нови ограничения заради коронавирус, е планирано провеждането на нов търг за дългосрочен договор. Това обаче ще стане след анализ на пазарната ситуация.

Каква е историята?

На 16 юли на енергийната борса беше сключена анонимна сделка за доставката на електроенергия през последното тримесечие на тази година. Тя беше осъществена на рядко използвания сегмент "Непрекъсната търговия", при който не се подава предварителна информация, а продавачите и купувачите остават анонимни. Последната голяма сделка на този боров сегмент беше през 2017 г. и пак предизвика съмнения за манипулации. Тогава АЕЦ "Козлодуй" предложи електроенергия за около 100 млн. лв. на цена с 10% под средната за пазара.

В сегашния случай бяха изтъргувани 50 мВт базова мощност на цена 78,10 лв./мВтч, или общо 8,62 млн. лв. за времето от 1 октомври до 31 декември, като изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров потвърди, че продавач е именно общинското дружество.

Проблемът освен анонимността в случая беше и цената. Към момента на сделката тя беше с 25% по-висока от пазарната, но фючърсите още тогава показваха, че през последното тримесечие на 2020 г. се очакват нива от и над 90 лв./мВтч. По този повод в писмо до комисиите за енергийно и водно регулиране и за защита от конкуренцията от Асоциация "Свободен енергиен пазар" обявиха, че сделката манипулира пазара на едро с електроенергия заради значително по-ниската цена от очакваната за края на годината и на практика е направен подарък на някого от около 2 млн. лева.

Какво показват сметките?

Данните на Българската независима енергийна борса сочат, че средната цена за септември е била около 92 лв./мВтч, а фючърсите за четвъртото тримесечие от септември бяха на нива над 93 лв./мВтч. Освен това на 25 септември на сегмента за дългосрочни договори бяха изтъргувани 90 мегавата мощност за четвъртото тримесечие на цена от 92 лв./мВтч. За първите 3 дни на октомври регистрираните сделки са средно за малко над 90 лв./мВтч.

АОБР иска оставки и съд за виновните в Топлофикация София

Всичко това ясно показва, че борсовата цена на електроенергията се движи около и над 90 лв./мВтч, като очакванията на пазара са за леко повишение към края на годината. За сравнение подписаният на 16 юли договор от "Топлофикация София" е при цена 78,1 лв./мВтч. Предвид количеството електроенергия по него - 110 400 мегаватчаса, разликата е съществена.

Как реагира АОБР?

През юли Асоциация на организациите на българските работодатели, председателствана от КРИБ с председател Кирил Домусчиев, сигнализира за продажбата на електроенергия на занижени цени от „Топлофикация София“. От Асоциацията внесоха и сигнал до главния прокурор.

В становището си Асоциацията посочи, че Столичната община е ощетена като собственик на дружеството – собственик, трайно проявяващ невежество и незаинтересованост какво става в „Топлофикация София“.

Дата: 04.10.2020

Източник: АОБР

Прочетено: 3829