04.11.2020

Целта е рекламата в България да бъде благоприлична, почтена, честна и правдива и все по-отговорна към потребителите и обществото.

Националният съвет за саморегулация (НСС) публикува нова редакция на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация. Етичният кодекс е достъпен на сайта на организацията www.nss-bg.org и се прилага за всяка форма на комуникация, произведена директно от маркетинг оператор или от негово име и за негова сметка, предназначена главно да популяризира продукти или да повлияе върху поведението на потребителите, независимо от използваните медийни канали.

"Последната версия на кодекса отразява 10-годишната практика на НСС и актуалните препоръки за реклама и маркетинг на Международната търговска камара (МТК). Целта е рекламата в България да бъде благоприлична, почтена, честна и правдива и все по-отговорна към потребителите и обществото", коментира Ели Герганова, председател на Управителния съвет на сдружението.

Етичният кодекс на НСС е резултат от съвместните усилия на неговите учредители - Българска асоциация на рекламодателите (БАР), Българска асоциация на комуникационните агенции (БАКА), Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) и е съгласуван с широк кръг от заинтересовани страни Съвета за електронни медии (СЕМ), Министерство на културата, Министерство на здравеопазването, Министерство на транспорта и информационните технологии, Държавна агенция за защита на детето, Асоциация "Активни потребители" и други.

Разширението на правилата в новата редакция осигурява допълнителен фокус върху някои конкретни форми на търговска комуникация. Освен познатите на обществото общи етични правила за реклама и маркетинг, документът вече съдържа четири нови специфични раздела: Търговски промоции; Спонсорство; Директен маркетинг и цифрова търговска комуникация и Твърдения относно околната среда в търговската комуникация.

Ново допълнение с особена важност е Препоръката на НСС за маркетинг чрез влиятелни личности, с която се полагат основите на отговорното поведение на инфлуенсърите в социалните мрежи.

От НСС напомнят, че подаването на сигнали и жалби за неетична реклама продължава да бъде безплатно и изключително лесно – чрез електронна форма на сайта www.nss-bg.org.

Дата: 04.11.2020

Източник: Economy.bg

Прочетено: 1721