05.11.2020

Заради намалената покупателна способност магазините масово затварят. 

ВИДЕО

С 30% се е свило производството и работната ръка на бизнеса в Русе от началото на пандемията. Заради намалената покупателна способност магазините масово затварят. Част от шивашките фирми се спасяват с ишлеме за чужди компании, но има и цехове, които са затворили врати и разпродали машините си.

Над 150 русенски фирми са обявили ликвидация от началото на COVID кризата.

проф. Красимир Ениманев - председател на Стопанската камара в Русе: Свиването на производство доведе до свиването на работната сила, защото има натрупване в складовете и непродажба на произведени изделия.

В първите месеци на пандемията шивашките фирми в Русе се спасяваха с шиене на маски и защитни облекла, но след това работата им значително намаля.

проф. Красимир Ениманев - председател на Стопанската камара в Русе: Приключихме този епизод. Западът вече се регулира и голяма част от запасите на световния цех за производство Китай почнаха да идват насам.

Антоанета Антонова - управител на шивашка фирма: Има голям отлив на самите поръчки на клиентите. Те продават малко, съответно и възлагат малко. Доста шивашки фирми намалиха капацитета си, има и фирми, които преустановиха дейност.

За да оцелее в този период на криза на бизнеса трябва се осигурят свободни финансови средства, да се разширят възможностите за комуникация с администрацията по електронен път.

проф. Красимир Ениманев - председател на Стопанската камара в Русе: Бизнесът страда от това нещо, защото нямаме електронно правителство, не можеш да работиш електронно и по-бързо. А бизнесът печели, когато е бърз.

Антоанета Антонова - управител на шивашка фирма: Понеже сме разпръснати и сме малки, е хубаво да бъде приет Законът за браншовите организации, тъй като това според мен ще консолидира силите на различни групи от фирми, за да могат по-лесно да излизат на пазара, за да имат по-добра представеност и пред властите, и пред клиентите си.

Според експерти следващият сектор, който сериозно ще пострада, е образованието - голяма част от частните школи така и не отвориха врати в началото на учебната година.

 

Дата: 05.11.2020

Източник: БНТ

Прочетено: 2086