09.11.2020

Сдружението на лечебните заведения ще подаде колективна оставка

Общинските лечебни заведения са пред разпад. За това предупреждават от Сдружението на общинските болници (член на БСК). Лекарите в тях са готови да подадат оставки.

"В общинските болници няма кой да работи. Парите са от една страна, от друга са нормативните уредби – доколко този тип лечебни заведения имат право да лекуват. До скоро не беше разрешено да се лекува пневмония, а сега ще трябва и коронавирус. Колегите се страхуват", обяви председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Лекарят не приема предложението всички болници да бъдат "мръсни" (тоест да лекуват болни от Covid-19), защото не всички могат да реагират с адекватно, тъй като "кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват".

"Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме Covid. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност", каза Тотев.

Той подчерта, че общинските болници са най-нежеланите за местоназначение на лекарите.

"И докато колегите се натискат да работят в частните болници, ние ги молим да дойдат при нас. Когато вкараш един човек, свикнал да лекува една патология, в едно Covid отделение, коренно различно като начин на работа, този човек или остава и се заразява, или напуска. Целият алгоритъм в болницата започва да страда и я повлича надолу", добави директорът на болницата в Чирпан.

Д-р Неделчо Тотев заяви, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка.

"Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар", посочи Тотев.

Дата: 09.11.2020

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 4590