13.11.2020

През третото тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) намалява с 5.2% спрямо съответното тримесечие на предходната година и нараства с 4.3% спрямо второто тримесечие на 2020 г. според сезонно изгладените данни.

В ръководството на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценки за БВП са дефинирани като:

„...най-ранната картина на икономиката, представена в съответствие с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните за която се произвеждат и публикуват във възможно най-кратки срокове след края на отчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация в сравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националните сметки...“.

Експресните оценки за БВП се основават на предварителни, налични към момента, месечни и тримесечни данни (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация.

Разработените експресни оценки за третото тримесечие на 2020 г. са подготвени в срок от 45 дни след отчетния период. Те са представени в стандартен формат за публикуване на тримесечните данни на националните сметки - стойностен обем в текущи цени, относителни дялове на компонентите в състава на БВП и темпове на прираст, получени от сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие и спрямо същото тримесечие на предходната година.

Съгласно Календара за разпространение на резултатите от статистическите изследвания НСИ ще подготви и публикува предварителни оценки за тримесечните данни за БВП за третото тримесечие на 2020 г. на 4 декември 2020 година. 

БВП в стойностен обем, текущи цени

Според експресните оценки на НСИ за третото тримесечие на 2020 г. БВП в номинално изражение достига 31 216.7 млн. лева.

Реализираната добавена стойност през третото тримесечие на 2020 г. е 27 020.8 млн. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (77.6%), което в стойностно изражение възлиза на 24 218.4 млн. лева. През третото тримесечие на 2020 г. бруто капиталообразуването е 6 220.0 млн. лв. и заема 19.9% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

Тримесечни изменения

През третото спрямо второто тримесечие на 2020 г. БВП1 по сезонно изгладени данни нараства с 4.3% (табл. 2 от приложението). За същия период брутната добавена стойност нараства с 4.1%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през третото тримесечие на 2020 г. сред основните причини за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо второто тримесечие са увеличението на крайното потребление с 9.8% и на бруто образуването на основен капитал с 4.3%.

Годишни изменения

През третото тримесечие на 2020 г. БВП по сезонно изгладени данни намалява с 5.2% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност намалява с 4.4%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически ръст от 9.3%, докато бруто образуването на основен капитал отчита спад от 5.7% през третото тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги намалява с 22.3%, а вносът на стоки и услуги - с 3.4%.

Вижте пълния текст ТУК

Дата: 13.11.2020

Източник: НСИ

Прочетено: 1709