18.11.2020

Във връзка с обявеното на 16 ноември 2020 г. решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което на „Хиполенд“ АД е наложена глоба за „заблуждаваща реклама“, Българската стопанска камара споделя основателните притеснения на Сдружението за модерна търговия (член на БСК) относно опасността от блокиране на провеждането на рекламни кампании.

С решението си КЗК поставя неизпълними изисквания към провеждането на рекламни кампании. Подобни изисквания не произтичат от закона и поставят търговците в невъзможност дори и при най-добро планиране да рекламират намаление на цените без риск от санкции. Това, от своя страна, вреди и на конкуренцията, и на потребителите.

В допълнение, практиката за самосезиране на КЗК по сигнал от потребител е изключително спорна, тъй като потребителските казуси нямат пряко отношение към конкуренцията на пазара и следва да се разглеждат от друг държавен орган - Комисията за защита на потребителите. Изземването на компетентности създава предпоставки за произвол.

Притеснително е, също така, че решението на КЗК идва няколко месеца след изразената от страна на собствените и служителите на компанията гражданска позиция, което провокира опасения от административен натиск, целящ репресия срещу свобата на изразяване, гарантирана в Конституцията на Република България. Подобни практики са неприемливи и вредят на инвестиционната среда в страната.

Дата: 18.11.2020

Източник: БСК

Прочетено: 4375