19.11.2020

Потенциалът за зимен туризъм се оценява високо от българите. Коронавирусът и свързаната несигурност и ограничения обаче сериозно пречат на ранното планиране за зимния сезон. Засега около 600 хиляди пълнолетни българи правят планове да ползват някакъв тип туристическа услуга през зимния сезон. Преди година по това време те бяха над четири пъти повече. Планиращите на този етап ползване на туристически услуги в чужбина са в порядъка само на десетки хиляди. Очертава се по-скоро опцията за пътуване до вили и къщи, до приятели и т.н., което сериозно се обмисля от около 1.3 милиона души. 

Това показва проучване по телефона сред 1000 пълнолетни българи преди старта на зимния туристически сезон. Изследването е част от редовната програма на Gallup International съвместно с Националния борд по туризъм, която периодично изследва планове и нагласи, свързани с туризма. 

11,5% от пълнолетните българи възнамеряват да ползват някакъв вид туристическа услуга в зимния сезон. Условно, това се равнява на около 600 хиляди души. Други 23% планират да почиват, но по-скоро на гости на роднини и познати, или в собствени вили, къщи или други подобни. Това са около 1,3 милиона пълнолетни българи.

59,5% не планират каквото и да било по отношение на почивка през зимата, а останалите се колебаят в отговорите си.

Осезаемо е влиянието на ситуацията около коронавируса, отчита проучването. Повече от една пета от всички запитани признават, че плановете им да почиват са силно повлияни от ситуацията с коронавируса. Такъв е делът и сред онези, които планират да пътуват. Друга една пета също декларират зависимост от ситуацията, макар и в известна степен. При онези, които действително планират туризъм, този дял е доста по-сериозен – една трета от отговорите свидетелстват за известно влияния на необичайната ситуация.

Повече от половината от всички респонденти не намират зависимост от ситуацията с коронавируса – вероятно и защото голяма част от тях по принцип нямат туристически планове. Респективно, при онези които имат намерение за туризъм, този дял е чувствително по-нисък. Има и известни малки дялове на затрудняващи се да отговорят.

Около 60% от възнамеряващите да почиват като туристи тази зима, се канят да празнуват коледните и новогодишните празници като туристи в България (сигурни и не толкова сигурни в пътуването са поделени сравнително равно, но все пак несигурността има известен превес). Това са близо 400 хиляди души.

Пет пъти по-малко пък са онези, които планират да прекарат Коледа и Нова година като туристи в чужбина, а сигурните от тях са на пренебрежимо ниски нива.

Извън коледните празници, на ски или друг тип почивка през зимата, планират да отидат като туристи в България около 260 хиляди души. Една трета от тях са съвсем сигурни в пътуването си.

Когато става дума за ски или подобна ваканция в чужбина, извън коледно-новогодишните празници, планиращите туризъм са повече от четири пъти по-малко, а сигурността в плановете е 50/50.

СПА, винен, културно-исторически и друг туризъм в България, извън Коледа и Нова година, планират общо около 500 хиляди пълнолетни българи. Около 200 хиляди от тях смятат, че на този етап са сигурни, че ще ползват такава туристическа услуга. Подобен туризъм в чужбина на този етап е план на около 80 хиляди души, макар че само една четвърт от тях са съвсем сигурните.

Числата показват, че, онези, които планират туризъм, нерядко планират и повече от едно пътуване. А онези, които имат планове за пътуване у нас, са и хората, които с по-голяма вероятност биха пътували като туристи и в чужбина.

Като цяло броят на деклариращите планове за поне едно туристическо пътуване през зимния сезон в България (общо около 600 хиляди души сега), спрямо аналогичния период на миналата година, е спаднал около четири пъти, а в чужбина (общо около 160 хиляди души сега) – около седем пъти.

Средната планирана сума за зимна почивка сега е 1252 лв., а преди година е била 985 лв. Вероятно ръстът на сумата сега се дължи и именно на факта, че очаквания наистина да пътуват като туристи имат най-вече по-платежоспособните българи. Средната планирана продължителност на почивката, която планиращите туризъм си представят или са си запазили, е около 6 дни.

Общата оценка за посоката на развитието на българския зимен туризъм остава добра в очите на българите: 48,8% казват, че той се подобрява, срещу 21,7% които смятат, че не се подобрява. Останалите се затрудняват да отговорят и техният дял нараства в сравнение с миналата година. 

По отношение на условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които страната ни предлага за зимен туризъм, оценките са по-скоро добри според 45,9% и определено добри – 23,9%. По-скоро не са добри за 9%, а определено не са добри – 4,4%. Останалите не могат да преценят.

Дата: 19.11.2020

Източник: www.investor.bg

Прочетено: 1570