17.12.2020

"Българският бизнес си дава сметка, че в момента няма подкрепа", коментира председателят на БСК в студиото на "Лице в лице" на бТВ

В периода на COVID кризата българският бизнес е дал на държавата 400 млн. лв. по мярката "60 на 40", а е получил 225 млн. ликвидна подкрепа.

Това коментира в "Лице в лице" председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Той направи сравнение с финансовата криза от 2010 г., когато, по думите му, бизнесът е бил много по-оптимистично настроен, отколкото сега.

Що се отнася до серията мерки, които предлага правителството, Радев ги определи като "оперетни": "Болката е пренебрежението, че българският бизнес е някакъв инфантилен субект, неуспяващ да разчете всички тези неща – огромна грешка. Българският бизнес е живо същество, дава си сметка, че в момента нищо не получава от държавата, няма подкрепа".

Поради тази причина, добавя председателят на БСК, всеки бизнес предпочита да се справя с кризата индивидуално без да чака подпомагане от държавата.

И още – в момента държавите в ЕС се борят за своята конкурентоспособност, докато в България тази конкурентоспособност се унищожава, каза Радев.

По негови наблюдения един от районите, където има най-много фалити, е Габорово.

Междувременно индустриите, които печелят в кризата, са фокусираните в ИТ технологиите, както и куриерските услуги.

вж. ВИДЕО

Дата: 17.12.2020

Източник: bTV

Прочетено: 2216