11.01.2021

Най-трудните за прогнозиране месеци са от днес до края на лятото, прогнозира председателят на БСК в предаването "Опорни хора" на тв. Bulgaria on air

"Опорни хора", тв. Bulgaria on air, 09.01.2021 г.

„Всички анализатори са категорични за края на 2021 г., където се очаква силно развитие на европейското и световно стопанство, включително и в България. Най-трудните за прогнозиране месеци са от днес – до края на лятото“. Това каза в предаването „Опорни хора“ председателят на БСК Радосвет Радев.

„Министър Борисов интерпретира данните от Евростат, които посочват България в петицата на държавите, които са качили потреблението си през ноември. Това е вярно. Същият Евростат показва обаче, че на годишна база потреблението в България е в петицата държави, които са загубили най-много потребители“, добавя Радосвет Радев.

Данните на БНБ посочват, че спестяванията на домакинствата през 2020 г. са нараснали с 5 милиарда лв. Според бизнесмена, „прагматичният българин е направил най-правилното – не знае размера на бедствието, което се задава, но знае, че идва бедствие. Той отлага потребление или въобще не потребява и къта „бели пари за черни дни“. Само че, това значи 5 милиарда извън потреблението. Ако те бяха похарчени за български стоки и услуги, ДДС-то щеше да е 1 млрд. лв. Това значи, че 1 милиард не е постъпил във фискалната система на България. Затова, когато говорим, че потреблението е един от локомотивите за възстановяване на икономиката, икономистите не бъркат“.

Радосвет Радев подчерта психологията на потребителя, „че той харчи бъдещите си пари. Ако си купи кола, жилище и др., той трябва да е сигурен в бъдещите си доходи. Това е коварството на ситуацията. Хората са уплашени и не потребяват“.

Парите в банките растат. „Но от друга страна те се завъртат по класическия банков механизъм в българската икономика през кредитното дело“, добави председателят на БСК.

„Мерките на правителството – хубави или лоши, закъсняха. И сега идва времето, когато те трябва да бъдат разплатени. Не мога да не подчертая, че НАП се превърна от организация, която събираше информация, в организация, която предоставя информация. Това е прагматично решение за управление на тези процеси“, доволен е от промяната Радосвет Радев.

По повод участието на държавата в мярката „60/40“ , Радосвет Радев изчисли, че то е към 700 млн. лв. „Трябва да се знае, че това са 60-те процента от парите, които са стигнали до заетите. Там има други допълнителни 40 %, които са извадени от работодателите. Те понякога се забравят. Така че, ако смятаме 60/40 - пари, стигнали до заетите, те са над 1.1 милиарда лв. Това са 60 % участие на държавата и 40 % участие на бизнеса“.

„Всички казват – идва краят на пандемията, никой не казва на коя дата!“

Според Радосвет Радев, има интересен индикатор за бизнессредата. „Това са фондовите борси. Всички фондови борси завършиха 2020 г. с рекордни върхове. Борсите усещат това, което ще се случи в следващите 6-9 месеца. БФБ също дава знаци, че предстои нещо хубаво да се случи“, оптимист е председателят на БСК Радосвет Радев.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Дата: 11.01.2021

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 4388