27.01.2021

Най-силно нарастване на безработицата през пандемичната 2020 г. е имало в Габрово, Бургас, Варна и столицата. Спрямо браншовете ударът е бил най-вече върху туризма и свързаните с него сектори и в общините с подчертано туристически профил като Банско, Павел баня, Велинград и др. има доста силно нарастване на безработните. През август в повечето от тези общини заетостта се е стабилизирала. И през 2020 г. разликата между икономическото развитие на София-град и всички останали области в страната се задълбочава, съобщи старши изследователят на ИПИ Петър Ганев.

Реалното ниво на безработицата в страната е двойно по-високо. По данни на Агенцията по заетостта равнището на регистрината безработица през декември 2020 г. е 6,7%. Според специалиста по човешки ресурси от Българската асоциация за управление на хора Георги Първанов обаче реално безработицата в страната е около 12-13%. Експертът смята, че дори да се случи отварянето, което очакваме, то няма да доведе до бърз ръст на заетостта.

Ударът на пандемията върху заетостта е поет най-вече от големите икономически центрове на България, показва анализ на Института за пазарна икономика. Възстановяването на пазара на труда в общините, където хотелите и ресторантите формират голям дял от икономиката, ще е чувствително по-бавно.

Последните данни от специализираното наблюдение на пазара на труда на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта сочат, че над 400 хиляди души са новорегистрираните безработни в бюрата по труда у нас от началото на пандемията досега.

Най-много безработни през миналата седмица са регистрирани в Пловдив (618), София (531), Благоевград (492) и Бургас – 331 души

„Годината започна доста негативно. През първата седмица на януари добавихме 15 хиляди нови безработни“, отбеляза Първанов. По мои сметки може би сме на около 12-13% безработица“, казва специалистът, цитиран от investor.bg. Според него без мерките на държавата сме щели да стигнем 18%, ако не и по-голямо равнище на безработица.

Специалистът смята, че дори да се случи очакваното отваряне, то няма да доведе до бърз ръст на заетостта. „Хората няма да посещават особено често в началото нито моловете, нито фитнесите, нито ресторантите и много бизнеси, които на ръба са оцелявали“, каза той. Бизнесите, които оцеляват и бързо са се преориентирали в новата среда, са свързани с онлайн сферата, медицината и фармацията, ИТ индустрията, посочи още Първанов.

Възстановяването на пазара на труда в общините, където хотелите и ресторантите формират голям дял от местната икономика, ще е чувствително по-бавно от това на останалите, посочват в анализ икономистите на Института за пазарна икономика

Причината е, че зимният туризъм в началото на 2021 г. е силно свит на фона на ограниченията в голяма част от Европа, а и туристическите потоци най-вероятно няма да се възстановяват до предкризисните си равнища още няколко години.

Пикът на безработицата през 2020 г. е бил през май-юни, след това тя спада продължително време и е имало лек ръст нагоре в средата на декември, когато противепидемичните мерки отново са затегнати. Ударът на пандемията обаче върху заетостта е поет най-вече от големите икономически центрове на България, а слаборазвити области като Силистра, Търговище, Кърджали и Разград почти не са го усетили.

Дата: 27.01.2021

Източник: burgasnews.com

Прочетено: 5341