15.02.2021

Заместник-председателят на Комисията, отговарящ за ценностите и прозрачността, Вера Йоурова, наскоро каза, че по-голямата част от бюрокрацията произхожда от държавите членки(1). Тя посочи, че „самите ние усложняваме използването на фондовете от ЕС“ и че словашкото правителство има последна възможност да открие т.нар. екзекутори, които ще сложат край на словашкия абсурд в бюрокрацията, в противен случай няма да можем да използваме милиардите от Брюксел. Държавата създава 80% от процесите на усвояване на средствата от ЕС: само 20% представляват насоките от Брюксел.

Това контрастира с изявленията на групата на Комисията на високо равнище от независими експерти за наблюдение на опростяването на европейските структурни и инвестиционни фондове, която казва, че прекомерните и припокриващи се насоки на равнището на ЕС „са надхвърлили далеч точката, в която могат да бъдат разбрани от бенефициерите или от участващите органи“. Групата твърди също, че „съществуват прекалено много правила [в регламентите за ЕСИФ], които внасят много ограничена стойност, или поради недостатъчно диференциран подход - дублират това, което вече е постигнато с по-голям резултат съгласно националните или регионалните правила в добре функциониращи понастоящем администрации“. Накрая групата дава пример как „за програмния период 2014–2020 г. правилата само за политиката на сближаване надвишават 600 страници законодателство и 5 000 страници насоки“.

Без да знаем кои са първопричините на бюрокрацията, не можем да решим този проблем.

Поради това бихме искали да попитаме Комисията дали възнамерява да направи анализ на източника на бюрокрация във връзка с ЕСИФ и да направи оценка на административните практики и процедури във всяка държава членка. Това беше предложено също и в Специален доклад № 7/2020 на Европейската сметна палата относно цената на политиката на сближаване.

 

 

Дата: 15.02.2021

Източник: Европейски парламент

Прочетено: 4423