18.03.2021

Продължава действието на държавните мерки за социална и бизнес подкрепа поради наложените нови по-строги противоепидемични ограничения в страната от 22 до 31 март, съобщи пред журналисти в Добрич министър Деница Сачева.

Всички родители, ползващи неплатен отпуск, за да помагат в дистанционното обучение на децата си, могат да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане, за да получат за тези 10 дни средства, изчислени на база 650 лева месечно за едно дете и 975 за две и повече деца. Продължава и програмата „Родители в заетост” – за наемане чрез бюрата по труда на безработни роднини като детегледачи с възнаграждение от минимална заплата.

Мярката „Запази ме” ще продължи да подпомага служителите на затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход, а излезлите в неплатен отпуск сега ще бъдат със запазени осигурителни права, както е според промените в закона, заяви Сачева.

Остава действието и на мерките „60 на 40” и „80 на 20”, които могат да се ползват там, където има частично затваряне, както е при хотелите.

Кандидатстването за новите компенсации ще става след 31 март, като министърът обеща до 15 април средствата по тях да бъдат изплатени.

Засега не се обсъждат допълнителни мерки за обезщетяване, въпреки че има повече бизнеси затворени с новите ограничения, които ще действат от 22 март, каза социалният министър. Те могат да кандидатстват по вече съществуващите позиции.

Предложеното от синдикатите обединяване на мерките не е срещнало разбиране в Министерски съвет, допълни Сачева, но при условие, че извънредната ситуация е удължена до 31 май, след парламентарните избори може да се обсъдят и нови възможности за компенсации на потърпевшите от новия локдаун. 

 

Дата: 18.03.2021

Източник: dnews.bg

Прочетено: 7196