27.03.2021

"И здравите, и болните имат нужда от работещ бизнес", каза по Нова ТВ председателят на БСК

"Най-засегнати от пандемията са ритейл бизнесът, ресторантьрите, транспортът, фитнесите, експортната индустрия", каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. 

Според него, драмата в здравния си аспект е сериозна, но драмата в икономиката може да стане трагедия. „Тези бизнеси, които не знаят утре дали ще ги има, намират за най-голям проблем неяснотата. Това е като карането на колело. Като тръгнеш да караш велосипеда и набереш скорост, ти продължаваш да въртиш педалите. Спреш ли, обаче, може да паднеш, може да не тръгнеш. Те са пред тази хипотеза“, каза Радосвет Радев.

За Радосвет Радев трябва да е ясно за управляващите, че и здравите, и болните имат нужда от работещ бизнес.

"Проблемът с ликвидността на българския бизнес става все по-голям", заяви Радев. Той вярва, че мерките и помощите за подпомагане на бизнеса трябва да се изпълняват по-бързо. „Заедно с изтичането на това извънредно положение изтича и може би най-работилата мярка за българската икономика – мораториумът върху плащането на главниците върху кредитите. Българската банкова система няма суверенитета да вземе сама решението да го продължи. Настроенията в ЕЦБ са насочени към това от 1 април да започне плащането на главниците. Тази ваканция засяга около 10 млрд. лева към 14 000 фирми. Относително добри или по-малко добри мерки бяха отложени бюрократизирано месеци наред“, каза Радосвет Радев.

Според него, понасянето на първия и втория локдаун бяха облекчени донякъде от това, че фирмите имаха резерви, а и работниците бяха по-търпеливи, най-малкото защото имаха неползвани отпуски.

„Бизнесът инвестира, за да направи сигурни обектите си (маски, дезинфектанти и пр.), и има право да изкара парите, с които да плати на работниците си и да си плати данъците“, смята Радосвет Радев.

„Ключово е, че трябва да бъдем в спринт. Включен е хронометърът до края на 2021 г. и това е предизвикателство към мениджмънта на държавата. Всички искаме ясна, разбираема стратегия за успеха на България“, каза в заключение председателят на БСК.

 

Дата: 27.03.2021

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 5051