29.03.2021

След кратко боледуване, на 83-годишна възраст ни напусна един от доайените на българската металургична и рециклираща индустрия Храйр Вахрам.

Ира, както всички го наричаха, е разработил предприятието „Mини - Плакалница“ във Врачанския балкан (1961-1974).

Дългогодишен директор на Минно-металургичен комбинат „Елисейна”, край село Елисейна - първото металургично предприятие в България за добив на черна (нерафинирана) мед (1981-1990). Комбинатът има изключителна социална политика не само за работещите, но и за селата в Искърското дефиле с изграждане на детски градини, параклиси, жилищни сгради, подкрепа на спортни и културни инициативи.

Храйр Вахрам има дългогодишен стаж в чужбина. Като специалист по минно дело разработва рудници в Алжир (1974-1981).

Управител и търговски директор на фирма НАДИН ЕАД от самото ѝ създаване. Разработва външните пазари за скрап от цветни метали и структурната мрежа на компанията в цялата страна (1991-2008).

Визионер в областта на рециклирането в България.  На територията на централната база на НАДИН в гр. Нови Искър проектира и изгражда най-модерния и най-големия завод за рециклиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване в Източна Европа. Капацитетът на завода е достатъчен да покрие обема на излязло от употреба оборудване не само у нас, но и на съседни страни.

Храйр Вахрам е сред учредителите на Българска асоциация на търговците на метали, Българска асоциация по рециклиране и Асоциация на рециклиращата индустрия, активно работещ по подобряване на нормативната уредба в областта на рециклиращата индустрия.

Екипът на Българска стопанска камара изгуби учител, който не пестеше от знанията. Загубихме верен приятел, който винаги стоеше зад думите си и никога не предаде каузата!

Дни преди да навърши 84 години ни напусна достоен за почит човек, за който винаги ще си спомняме с усмивка!

Поклон пред паметта му!

 

Опелото ще се състои на 31.03.2021 г., от 13.00 ч., в Храм "Свети Седмочисленици" - гр. София.

Екипът на БСК поднася искрени съболезнования на опечалените!

Дата: 29.03.2021

Източник: БСК

Прочетено: 4132