12.05.2021

Ключови изводи от проучването "Как ви се отразява дистанционната работа?" на "Капитал Кариери"

Онлайн проучването "Как ви се отразява дистанционната работа" на "Капитал Кариери" се проведе в периода 1-8 април сред 731 служители, работещи дистанционно/хибридно. Повечето участници са висшисти, като 67.3% от тях работят в компании с до 500 служители, а 32.7% - в компании с над 500 служители. Кои са основните изводи от него:

Основна тенденция: Гъвкавият модел е най-харесван

Като най-голям недостатък на работата от вкъщи през ноември м.г. анкетираните в тогавашното проучване "Голямото предизвикателство: Как работите по време на епидемия" посочиха липсата на баланс между личен и професионален живот (44%). Сега изглежда, че хибридният режим (с възможност за работа от вкъщи и от офиса), който все повече компании започнаха да въвеждат с идеята да върнат постепенно служители си в офисите, е спомогнал този фактор да се отличи като най-голямата полза на дистанционната работа. Такива са впечатленията на 63.9% от всички отговорили. Явно това е причината гъвкавият модел да е и най-харесван - 79.9% имат позитивно отношение към него, за сравнение - едва 24.2% имат същите позитивни нагласи към работата 100% в офис, а 62.8% към работата 100% вкъщи.

Разлики при поколенията

Поколението на тъй наречените милениали (родените в периода 1981 - 1996 г.) изглежда е по-пестеливо през последната година от поколението Х (родените в периода 1965 - 1980 г.) - 64.6% от тях отговарят, че сред най-големите ползи на дистанционната работа е възможността да се спестяват пари от ежедневни разходи, при по-възрастните процентът е 55.2. Този резултат до определена степен и при извънредни обстоятелства, потвърждава и международните поколенчески проучвания, според които милениалите са по-пестеливи от останалите. Например проучване на Bank of America от 2017 г. показва, че поколението спестява от заплатата си с 50% повече от по-възрастните и от по-младите (поколението Z). Повечето изследователи обясняват тази тенденция с факта, че милениалите израстват във времена на финансова криза, която създава по-конкурентен пазар на труда, който изисква от поколението подготвеност за справяне с увеличаващата се конкуренция и умения за разумно управление на личните финанси. Милениалите също така усещат по-добър баланс между личния и професионалния живот, който идва заедно с възможностите за дистанционна работа - 67.7%, при по-възрастните процентът е 57.2.

Разлики при половете

Сред всички запитани в проучването само 13.6% обмислят да напуснат настоящия си работодател заради въведеното извънредно положение и ефектите от него върху бизнеса и служителите. По-конкретно - това са 95 от 731 души. Процентът е малък, но зад него стоят интересни причини. Броят на жените, които обмислят сбогуване с настоящия си работодател, защото усещат, че количеството работа не отговаря на заплащането им, е значително по-голям от този на мъжете - 62.3% при 26.1% при мъжете.

Разлики при индустриите

Служителите в банките и финансовите институции определят като най-голям недостатък на дистанционната работа отчуждението между хората в екипите - 65.5%. Това е с над 15 пр.п. по-висок резултат от всички останали индустрии, само представителите на "Маркетинг, реклама и ПР" се доближават по отговори до техния процент, при тях той е 56.9. Това може да се обясни с факта, че допреди година дейността на двата сектора заедно с тази на "Наука, образование и обучение" изглеждаше невъзможна за извършване от дистанция, особено в България. Според доклад на Европейската комисия от 2019 г. страната ни е (беше) на последно място в ЕС по разпространение на дистанционната работа. В медийния сектор се наблюдава разнопосочност за това дали служителите са усетили промяна в заплатата си. Най-много от представителите на този бранш отговарят, че заплатата им е била намалена временно през последната година, 20.5%, което е с около 10 пр.п. повече от всички останали. Същевременно това е и сред секторите с най-много увеличени заплати - 35.9% от отговорилите споделят това. Водещ е ИТ секторът, където увеличенията са били най-много - 44.4%.

Вижте повече ТУК!

Дата: 12.05.2021

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1636