25.05.2021

Над две трети от малките фирми ще плащат по-скъп ток от 1 юли, показват данни на трите големи доставчика на електроенергия. Причината - масово дребният бизнес все още не си е избрал доставчик на електроенергия и ще трябва да я купува от така наречения доставчик от последна инстанция.

Миглена Христова от Русе е собственик на фирма за производство на дамско луксозно облекло. От 3 години купува ток от свободния пазар.

Първоначално беше заради по-ниската цена. Тогава цената беше с 20-30% по-ниска. Впоследствие падна на 10-15% и в момента е почти еднаква на всичките доставчици цената, но така или иначе трябва да минем, защото това е по-изгодно.

Процедурата за смяна на доставчик не се е оказала тежка.

Просто искате няколко оферти примерно от различни доставчици, избирате си доставчика, сключвате договор с него и му давате едно пълномощно. Това пълномощно струва около 6 лв. зависи от нотариуса и това е единствено вашия ангажимент.

Малките фирми имаха една година гратисен период, за да преминат от регулиран на свободен пазар. Повечето от компаниите обаче са на път да изпуснат срока - 1 юли.

Много е важно да кажем, че след 1 юли тези клиенти няма да останат без електрозахранване, но ако не са си избрали търговец, тяхното снабдяване ще бъде поето от т.нар. доставчик от последна инстанция, каза Петър Костадинов, ръководител на отдел "Комуникации" в EVN.

Цените при този вид доставка са по-високи с между 30 и 50%, защото целта е компаниите да не се задържат много дълго време при него. За да влезе в сила обаче смяната на доставчик, заявление се подава 20 дни предварително.

Те имат срок до 10 юни най-късно да си изберат доставчик, каза Тодор Матев, директор продажби на дребно на ЧЕЗ.

Всеки търговец на ток предлага различни договори - и като продължителност, и като цена в зависимост от потреблението на клиента. Въпреки че ще изтече гратисният период, фирмите ще могат после бързо отново да намерят доставчик.

Пазарът си върви, по всяко едно време, всяка една фирма може да реши да си смени доставчика, допълва Матев.

Според бизнес организацията, 3 са причините фирмите да не изберат нов доставчик - епидимиологичната обстановка, изчакване на последния момент и подценяване на необходимостта от смяна на доставчик.

Аз ако съм собственик на фирма, ще предприема действие с оглед редуцирането на разходите за електроенергия, която от друга страна е основен ресурс за производство или предоставяне на услуга, каза Влади Димитров, експерт "Чиста индустрия" в Българска стопанска камара.

Така, ако фирмите не се възползват от последните оставащи дни, за да сменят доставчика си, автоматично ще започнат да плащат по-скъп ток, което може да доведе до повишаване на себестойността на продукцията им и оттам намаляване на конкурентоспособността.

Дата: 25.05.2021

Източник: БНТ

Прочетено: 3130