07.06.2021

Развитите икономики от Г-7 постигнаха това, което те самите нарекоха „историческо споразумение“ за данъчно облагане на мултинационални компании. Съобщение, публикувано в събота (5 юни), показва, че САЩ, Япония, Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия и Канада са намерили достатъчно компромис, за да спрат компаниите да пренасочват печалби към юрисдикции с ниски данъци и да гарантират, че най-големите мултинационални компании плащат повече данъци там, където оперират. Сделката беше приветствана от финансовите министри и бележи значителна стъпка напред в преговорите, започнали през 2013 г., отбелязва Financial Times.

Риши Сунак, британският финансов министър, приветства сделката като председател на групата тази година. „Моите колеги и аз стигнахме до историческо споразумение за глобалната данъчна реформа, изискваща най-големите мултинационални технологични гиганти да плащат справедливия си дял от данъка в Обединеното кралство“, каза той.

Приоритетът на Обединеното кралство в преговорите е да се съберат повече приходи от компании като Apple, Google и Facebook.

Ентусиазмът на Сунак беше споделен и от други финансови министри от Г-7. Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ, заяви, че споразумението е „значителен, безпрецедентен ангажимент“ за минимален глобален корпоративен данък от най-малко 15%, който ще увеличи значително приходите от корпоративен данък в САЩ. Това би „осигурило справедливост за средната класа и работещите хора в САЩ и по света“, каза тя.

Ако споразумението бъде финализирно, то ще представлява значително развитие в глобалната данъчна политика, отбелязва CNBC.

Споразумението на Г-7 ще осигури необходимата инерция за предстоящите разговори, планирани между 135 държави в Париж. Финансовите министри на групата от Г-20 пък ще се срещнат във Венеция през юли.

„Ние се ангажираме да постигнем справедливо решение за разпределяне на данъчни права, като пазарните държави получават данъчни права върху поне 20% от печалбата, надвишаваща 10% марж за най-големите и най-печеливши многонационални предприятия“, се казва още в съобщението на Г-7.

Ако договорените промени се въведат, това ще доведе до обрат в корпоративното облагане, което се прилага от един век, печалбите да се облагат там, където компанията присъства физически.

Олаф Шолц, германският финансов министър, каза, че сделката е „много добра новина за данъчната справедливост и солидарност и лоша новина за данъчните убежища по целия свят“.

Френският му колега Бруно Льо Мер заяви, че страните от Г-7 са „се изправили пред предизвикателството на този исторически момент“, заявявайки, че сделката проправя пътя за глобално споразумение на Г-20 във Венеция през юли.

Италианският премиер Марио Драги го нарече „историческа стъпка към по-справедливо и справедливо общество за нашите граждани“.

Дефиницията за „най-големи глобални компании“ все още не е доизяснена. Тази част от сделката ще изисква глобално споразумение, по-късно тази година.

 

Дата: 07.06.2021

Източник: www.economy.bg

Прочетено: 3064