28.07.2021

Министерският съвет прие решение, с което се прецизират отговорностите и се допълват определените институции в Република България за изпълнение на Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз, които произтичат от приетия на 12.02.2021 г. Регламент (ЕС) 2021/241 на Европейския Парламент и на Съвета за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост. Тъй като вече е налице приет и действащ Регламент, се отменя Решение № 757 на Министерския съвет от 2020 година.

Запазват се определените национални институции, отговорни за координацията и изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз -заместник министър-председателят и министърът на финансите осъществяват съвместно координацията по въпросите, свързани с участието на Република България в Механизма, като се прецизират и допълват отговорностите им.

Дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет е определена да координира подготовката, планирането и комуникацията на участието в Механизма. Дирекция „Икономическа и финансова политика“ в Министерството на финансите да координира докладването на мерките и действията по изпълнение на Механизма в рамките на Европейския семестър и да извършва анализ на ефекта от Плана за възстановяване и устойчивост върху икономическите показатели. Дирекция „Национален фонд" в Министерството на финансите да координира подготовката и подписването на споразумения за изпълнение на инвестиционните проекти, включени в Плана за възстановяване и устойчивост, между Министерството на финансите и съответното компетентно ведомство, и да изпълнява функции на централно координиращо звено на национално равнище с отговорности за изграждане на системата за управление и контрол, планиране, бюджетиране, контрол върху изпълнението, подаване на искания за плащане към ЕК и получаване на средствата от механизма. Дирекция „Държавни помощи и реален сектор“ в Министерство на финансите да съгласува документите по проектите, включени в Плана за възстановяване и устойчивост, за съответствие с приложимите правила за държавните помощи, преди тяхното утвърждаване.

Определя се Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ към министъра на финансите да извършва независимо потвърждение на предвидените разходи по проектите, включени в Плана за възстановяване и устойчивост и да осъществява одитната дейност по Механизма в съответствие с изискванията на Европейската комисия.

Целта е да се създаде ефективен механизъм на национално равнище за изпълнението на координационните дейности с Европейската комисия във връзка с ангажиментите на Република България по изпълнение на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Дата: 28.07.2021

Източник: Министерски съвет

Прочетено: 5192