31.08.2021

62 на сто от служителите в заведенията у нас са ваксинирани, сочи анкета на браншовите организации сред персонала. Ваксинираните собственици на обекти за хранене и развлечения са 42%, а преболедувалите наброяват 41 на сто. Това заяви пред „Монитор“ председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов. 

По думите му предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев – заведенията да работят единствено с ваксинирани клиенти, а в противен случай да бъдат затворени, е „смехотворно“, имайки предвид, че едва 20 на сто от населението у нас се е имунизирало срещу COVID-19.

„Почти не съществува заведение, което да не разполага с вентилационна система за пречистване на въздуха“, коментира той, като допълни, че както във вески друг сектор, така и в ресторантьорския се срещат нарушители на противоепидемичните мерки, затова не бива единствено те да бъдат заклеймявани като главно огнище на заразата

Във връзка с представеното от Министерството на здравеопазването приложение за проверка на валидността на цифровите COVID сертификати Коларов подчерта, че браншовици не планират да влизат в ролята на служители на реда, като инспектират своие посетители. Те биха променили своето решение единствено ако подобни здравни изисквания бъдат въведени и в други обекти, където се осъществяват социални контакти.

Председателят на СЗБ припомни още, че в Плана за борба с COVID-19 основен начин за превенция на заразата е затварянето или ограничаването на работата на заведенията. При потенциално затваряне веднага би трябвало да се задействат механизми за компенсация. Към момента обаче това е невъзможно, тъй като бюджетът не е актуализиран.

„Всички колеги са готови да излязат на протест - работим с половината си капацитет, но разходите ни са на 300% - тройно скочиха електроенергията и доставните цени“, поясни той.

Междувременно стотици собственици и служители на заведения изразиха недоволството си по време на демонстрация във Варна под наслов “Свобода за бизнеса”. Те затвориха обектите си от 15 до 17 часа и преминаха по улиците на града. В случай че техните искания не бъдат удовлетворени, ресторантьори плашат с протести и в други големи градове.

Дата: 31.08.2021

Източник: в. Монитор

Прочетено: 3514