21.09.2021

21.09.2021 г.  

ДО 

МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГЛАВНИЯ ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

относно

КАТАСТРОФАЛНАТА СИТУАЦИЯ В СЕКТОР ЗДРАВЕ И СПОРТ 

 

Уважаеми господа, 

Базирано на последните изследвания в света на науката и спорта, (DSSV -Асоциация на индустрията за здраве и фитнес Германия):

Спортните центрове се утвърждават като „ХРАМ НА ЗДРАВЕТО“, а не храм на заразата. 

Насърчаването на физическата активност и физическо възпитание на населението трябва да бъде признато, като основна стратегия за подобряване на здравният статус на населението и трябва да бъде по-силно интегрирано в политическите и здравни политики и програми на централната и местните администрации. 

Индустрията за Здраве и спорт следва бъде призната на политическо ниво, като ключов играч и значим доставчик на здравни услуги, който поема тази важна здравна мисия. Индустрията следва да бъде „привключена“ като активен участник и партньор от органите на Министерство на здравеопазването и централната администрация на Р. България в процесите по управление на кризата - здравната, социална и икономическа и намаляване на негативните последствия от нея. 

БАЗФ счита, че предприетите ограничителни мерки в хода на пандемията не допринесоха за ограничаване на заразяването на населението с Ковид 19, както и че в голямата си част поставиха няколко икономически сектора в страната в състояние на неясно оцеляване, както в настоящ, така и в дългосрочен план. В същото време обаче затварянето на

спортните обекти и съоръжения, фитнес-центрове, зали за групови занимания и танци, залите за бойни спортове, плувните басейни и др., доведе до трайно намаляване на честотата на физическите упражнения, увеличаване на телесното тегло, сърдечносъдовите заболявания и липса на мотивация за физическо възпитание обучение, което в средносрочен и дългосрочен план излага на висок риск здравето, работоспособността и качеството на живот на населението в страната. 

Ако населението няма достъп до спортни услуги, не могат да се реализират и ползите от двигателната активност за опазване на здравето и превенция на заболяванията, което допълнително и допълнително ще натоварва здравната система. 

Особено в контекста на пандемията и свързаните с нея тежести за физическото и психично здраве на населението, здравните услуги трябва да се предоставят от квалифицирани доставчици и да бъдат достъпни за населението по нископрагов начин и по всяко време. 

Това също така означава, че достъпът до спортните обекти и съоръжения, фитнес-центрове, зали за групови занимания и танци, залите за бойни спортове, плувните басейни и др., в никакъв случай не трябва да бъде затрудняван от финансови пречки (като например липса на ликвидни средства на оператора). В тази връзка и неколкократно сме предлагали на Министерство на икономиката, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването на Р. България обмисляне на инструмент за ваучерно стимулиране за сметка на централния бюджет на страната, на лица преминали заболяване от Ковид 19, което ще намали щетите на преболедували лица, т.н. пост – Ковид синдром. 

Известни са медицинските изследвания проведени в Китай, след първата вълна на пандемията, показали, че от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 – 50% развиват пост - Ковид синдром, до шест месеца след „пълното оздравяване“ – при 76% процента от пациентите е наблюдаван поне един остатъчен симптом. 

Така наречената Болест след болестта включва:

  • психични и физични пост симптоми
  • депресивни състояния, придружени и от физически симптоми, като хронична болка в гърба, психосоматични главоболия, стомашни разстройства, усещане за слабост и отпадналост
  • рязко увеличаване на „цивилизационни“, като диабет и др.
  • увеличени нагласи, водещи до пристрастяващо поведение 

В тази връзка, дори когато Ковид кризата приключи, поддържането на здравето на населението трябва да бъде основен приоритет, а здравните услуги трябва да бъдат достъпни за населението по всяко време.

Риторичен остава въпросът - колко от спортните центрове ще оцелеят, за да доставят тази услуга?! 

Основни искания на БАЗФ, към Министерство на здравеопазването и Главния държавен здравен инспектор: 

  1. Индустрията за Здраве и спорт да бъде призната, както на експертно, така и на политическо ниво, като значим доставчик на здравни услуги и активно включена в стратегията за преодоляване на здравната криза;
  2. Дейността на спортните центрове да бъде призната като есенциална и основна, като доставчик на услуги за здравословен начин на живот, профилактика и следболнично възстановяване;
  3. Горецитираните дейности следва да бъдат признати като съоръжения за отдих и здраве, които имат жизненоважен статут на доставчик на услуги за здравословен начин на живот;
  4. Да бъдат достъпни за населението по всяко време и при нисък праг на достъпност;
  5. Отпадане на ограничителните мерки, в т.ч. приоритетно за осигуряване спорт и двигателната активност за деца и възрастни;
  6. Достъпът до услуги за физическа активност да не бъде възпрепятстван от никакви финансови пречки и тежести, било то от страна на доставчика или от страна на клиента (като липса на ликвидни средства, самофинансиране на тестове и др.);
  7. Поради икономическите загуби от официалните ограничителни мерки на Министерство на здравеопазването за затваряне на отделни бизнес сектори, и с оглед на значителните ползи от двигателната активност и физическото възпитание на населението, БАЗФ очаква непоколебима подкрепа на политико-икономическо равнище, в т.ч. но не само чрез устойчиви кампании за улесняване достъпа на неактивното население до редовни физически занимания;
  8. Дори и след преминаването на пандемията и здравната криза, политиката за насърчаване на физическата активност трябва да бъде основна стратегия за подобряване на здравословното състояние на нацията и да бъде интегрирана по-силно в програмния бюджет на централната и местните администрации. 

Оценявайки представените аргументи, БАЗФ се очаква и се надява на широка подкрепа на национално и политическо ниво. 

Насърчаването на физическата активност и физическо образование на населението трябва да бъде признато като основна стратегия за подобряване на здравното и психично състояние на населението и качеството на живот в цялост, и следва да бъде по-силно интегрирано в политическите и здравни програми.

Научните изследвания показват, че редовното физическо натоварване може да предпази от цивилизационни заболявания[1] като диабет, високо кръвно налягане депресия, деменция и мн. други. В същото време физическата активност действа и като защитен фактор срещу сериозни инфекциозни заболявания включително и COVID-19, чрез увеличаване на кардиореспираторната функция и подобряване функцията на Т клетките, повишен имунитет и психическата устойчивост.

Систематичен преглед на Stockwell и съавтори (2021 г.), който включва общо 66 проучвания и следователно n= 86 981 лица, стига до заключението, че затварянето на спортните центрове водят до намаляване на физическата активност и едновременно с това до увеличаване на заседналия начин на живот. На фона на опасностите за тялото и психиката, причинени от липсата на физическа активност, съществуват достатъчно научни изследвания за това, че редовните физически упражнения и добрата физическа активност са важна основа за физическото и психическото здраве, както и за успешното справяне с болестите. Освен това те са важни за подходящия имунен отговор на организма при инфекциозни заболявания и предпазват от тежко развитие на болестта (Bloch‘et al., 2020; Thevarajan, 2020; Duggal, Pollock, Lazarus, Harridge & Lord, 2018).

Тезите и исканията на БАЗФ са изградени на база на научни данни за безопасността на физически занимания в условията на пандемия и важността им за преодоляване на здравната криза свързана с К19.

Уважаеми дами и господа,

Отговорното експертно и управленско поведение, предполага да се приоритизира максимата, че колкото по-добро е здравното и психично здравен на населението, толкова по здрава ще бъде нацията ни, съответно разходите за централния бюджет за лечение ще бъдат по-малки.

Доказано е, че е много по-ефективно да се инвестира в профилактика на здраве и сегашната ситуация е показателна за това. Хората, които се упражняват физически редовно, имат значимо по-добре развит имунитет, най-надеждната защита срещу вируси от всякакъв вид. 

В заключение на представеното Ви Отворено писмо, Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ), призовава експертите на Министерство на здравеопазването и Главния държавен здравен инспектор да превърнат в основна стратегия за общественото здраве редовните спортни занимания!

 

Петър Ангелов /П/

Председател на Управителния съвет

______________

[1] болести, които са пряко свързани с начина на живот

Дата: 21.09.2021

Източник: БАЗФ

Прочетено: 2418