27.09.2021

Фондация „Emprove“ и проектът „Довери се“ на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“, застават зад изключително важната мисия за икономическо овластяване на жените, a то не би било възможно без работодателите.

Затова организаторите канят различни заинтересовани страни, включително и работодатели, на среща с лекция, която ще се проведе на 28 септември (вторник) в зала „Слънце“ в сградата на Българската стопанска камара (ул. „Чаталджа“ 76) от 10:30 часа.

„Ще поговорим как да разпознаваме токсичността в човешките взаимоотношения, какво е насилие, защо е нужна ранна превенция включително на работното място“, обясниха пред Радио София Оля Минева, основател на „Emprove“ и Орлин Денков от читалище „Иван Вазов“.

Основната цел на проекта е да разчупи стигмата, че домашното насилие е проблем само между двама партньори, а не негативно обществено явление, което още повече резонира в условията на пандемия от Covid.

По данни, цитирани от Денков, по време на пандемията случаите на домашно насилие са нараснали с повече от 50 процента.

„Това не е частен или личен случай. Няма област от живота, в която да не си заслужава да се говори на тази тема. Трябва да формираме обществена нетърпимост към токсичните взаимоотношения“, допълни Оля Минева.

Според нея думи като „насилие“ и „жертва“ допринасят за стигматизирането и за всяване на страх у хората.
Трябва да се научим да разпознаваме тези кризи във взаимоотношенията, за да не се стига до травми и наранявания, убедена е Минева.

Срещата във вторник е по темата „Икономическо овластяване на жените“, а това означава жената да има тази работа, която да ѝ даде самочувствието и възможността сама да прави избор за начина на живот.

Чуйте подробности от разговора на Елена Пъневска с Оля Минева и Орлин Денков.

Дата: 27.09.2021

Източник: БНР

Прочетено: 275