04.10.2021

Сивият сектор е сериозно препятствие пред отвореното банкиране, коментират участниците в конференцията DIGI PAY 2021

Обемът на онлайн търговията в България може да надхвърли 1,25 млрд. евро през 2021 г. Това заяви Жанет Найденова, председател на Българската e-commerce асоциация, по време на конференцията DIGI PAY 2021, която се проведе в петък в София.

Очакваният ръст в обема на електронната търговия в България за 2021 г. е около 29 – 30%, допълни още Жанет Найденова.

Очакваният ръст на електронната търговия за тази година е 30%

71% от населението на България има достъп до интернет, а 31% от интернет потребителите са били онлайн купувачи към края на 2019 г. За 2020 г. онлайн купувачите очаквано се увеличават до 42% от всички интернет потребители, тъй като пандемията промени начина на живот в целия свят, коментира експертът. Тя допълни, че българинът е много проактивен при ползване на технологиите. Нивото на развитие на електронната търговия се определя от съотношението на обема на е-търговията спрямо БВП на страната. Прогнозата за E-GDP за България за 2021 г. е 2,5% при 2% през 2020 г. и 1,89% през 2019 година.

Но през 2020 г. 60% от плащанията са чрез наложени платежи спрямо 70% през 2019 г. Картовите плащания растат от 25% (2019) на 32% (2020). 8% са плащанията по банков път и мобилни разплащания през 2020-та, спрямо 5% година по-рано. 637 евро плаща средно годишно онлайн българският потребител, при 435 евро обем на годишната кошница в Източна Европа.

Само с модерните начини на плащане ще успеем да изсветлим икономиката, коментира представителят на Българската e-commerce асоциация.

Според Българска Е-комерс асоциация трябва да отпадне задължението за електронните търговци за издаване на касов бон при CNP (CNP - Card Not Present) трансакциите. За да се развива България като модерна държава трябва да се разграничат плащанията с карта на: CP - Card Present (примерно физически POS в магазин, ресторант) .

Сивата икономика е най-голямото предизвикателство пред развитието на отвореното банкиране, коментираха участниците в DIGI PAY 2021. По време на дискусията те изтъкнаха, че това е една от причината за популярността на наложените платежи и това спира развитието на дигиталните решения.

Премиера на DIGI PAY на Pay by click и Pay by link и финансовият профил InfoPay

2021 г. беше даден старт на незабавните плащания у нас. За първи път пред професионалната публика бяха представени новите платежни терминали Pay by click и Pay by link, които използват възможностите на отвореното банкиране, съобщи Мердихан Исмаилов от IRIS Solutions. Те предлагат account-to-account плащания като алтернатива на масово разпространените картови плащания. Този тип мобилни плащания се използват масово в Азия, най-масово в Индия, Япония, Китай като дори без да имате връзка с интернет.

Специалната уеб платформа InfoPay обединява информация на бизнес клиентите за всички сметки и наличности в различни банки. Тя беше представена от търговския директор на Борика Нели Йоловска. С нея потребителите получават бърз и лесен отдалечен достъп до своя финансов профил. Регистрираните в платформата бизнес клиенти могат във всеки момент, през една точка, да разполагат с консолидирана информация за своите наличности и движения по всички свои сметки в различни банки, които са достъпни онлайн. Мееждувременно от финтех компанията Евротръст съобщиха, че за първи път Mastercard сключва договор за цялостна услуга по идентификация с българска компания в Македония, което е изключителен успех. Първите клиенти по осъществяване на реална електронна идентификация в Македония ще бъдат обявени съвсем скоро. Докато в България този процес се бави от 2018 година насам.

С плащания в реално време се развиват и измамите в реално време

Но заедно с ръста на електронната търговия и развитието на дигиталните плащания се увеличат и решенията за измами. Плащанията в реално време водят до измами в реално време. Плащания до 10 секунди, но позволява на измамниците много бързо да адаптират техния модел на измама. Светлин Лазаров, началник сектор "Дигитални анализи и открити източници" в ГДБОП-МВР даде няколко практични съвета във връзка с най-новите измами. Картовите измами стават все по-често явление, но хората трябва да бъдат много внимателни преди да дават данни от картата си или да изпълняват потвърждаване на поръчка чрез повторни въвеждане на данни за картата си.

Много често дори само с обявяване на Вашия телефонен номер може да бъде обект на измама и мобилният Ви телефон може да бъде хакнат. Павел Георгиев и Милчо Хекимов от Българската асоциация на сертифицираните етични хакери разкриха колко вредни са фишинг имейлите. Най-важното е да следим финансите си и да съобщаваме възможно най-бързо за направена измама, тогава шансът да бъде разкрита е най-голяма. Светлин Лазаров припомни за източването на над 3 млн. долара, които ГДБОП е спрял през 2016 г., което е рекордна сума досега именно заради бързата реакция на измамената компания и институциите.

Трансакциите в реално време са с много ниска стойност и измамниците могат голяма сума да разцепят на по-малки суми. Светлин Станчев, търговски директор на IBS България и представител на IBM представи възможностите, които прилагат за защита в реално време. Най-важното е да се направи проверка на неочаквания заявки за плащания. Всяка трансакция да бъде проверена спрямо различни black листи. Да се направи final check,коментира Ивайло Матеев, председател на УС и директор "Операции" на ОББ.

До десетилетие банките може да започнат да използват блокчейн технологиите

Paysafe и финтех компанията Motion Software коментираха възможните начини за прокативна киберзащита и избягване на човешкия фактор в системата на плащанията, за да се намалят измамите. В същото време Борис Гончаров, стратегически директор на Аматас подчерта, че съвсем скоро банките, институциите и финансовия свят в много от процесите ще започнат да използват блокчейн технологиите. Но дори и те могат да бъдат подкопани с квантовите технологии, които могат буквално да създадат взрив на пазара на блокчейн.

Дигитализацията във финансовите услуги е един от процесите, който бе ускорен от пандемията и това ще продължи и в бъдеще, заяви по време на конференцията DIGI PAY 2021 Ева Майдел, евродепутат и член на Комисията по икономически и парични въпроси.

Евродепутатът изтъкна, че е важно при пускането на цифровото евро в употреба то да работи и извън еврозоната, да бъде съвместимо както с българския лев, така и с трети страни, с които Евросъюзът има интензивни търговски отношения, например Китай и Турция.

Партньори на четвъртото събитие DIGI PAY са Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами, Българската финтех асоциация, Българската асоциация на софтуерните компании, Българската e-commerce асоциация, Българската асоциация на сертицираните етични хакери. Над 70 души се включиха на живо в Интер Експо Център и 140 участваха в събитието онлайн.

Дата: 04.10.2021

Източник: 3е news

Прочетено: 3001