05.10.2021

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Гръцкия бизнес съвет в България (ГБСБ) бяха организатори на конференцията: „Визия и стратегии за развитие на електромобилността и електромобилната индустрия в България“, която се проведе на 29 септември 2021 г. в Иновационния форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк.

Основната цел на конференцията бе да представи възможностите на България да се превърне в своеобразен център на електромобилната индустрия и от друга страна да се отговори на очакванията пред развитието на електрическата мобилност в страната особено в контекста на новите законодателни мерки за борба с климатичните промени на Европейската комисия.

ИКЕМ взе участие в темите, които бяха обсъждани възможностите и предизвикателствата пред развитието на българската електромобилна индустрия, навлизането на високите технологии и иновациите като част от това развитие (панел 1), стимулирането на електромобилността в България, ролята на българската администрация и изграждането на зарядна инфраструктура като фактори за развитие на електромобилността и др. (панел 2).

Бяха представени постигнатите резултати на български компании, работещи в сферата на електромобилното строене и изграждането на зарядна инфраструктура, но и засегнати редица проблеми и спънки, които тези фирми срещат, опитвайки се да дадат своя принос за постигането на националните цели за устойчива мобилност.

Представители на ресорните министерства, браншови и неправителствени организации, както и на бизнеса споделиха своите гледни точки.

Бе представен също и опитът на Германия в сферата на електромобилността - пазарът на електрически превозни средства в Германия, както и примери за успешни бизнес модели в областта на електрическата мобилност.

Генерални партньори на събитието бяха Аурубис България АД и Пощенска банка.

 

Дата: 05.10.2021

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 2241