10.10.2021

Над час и половина вчера представители на бизнеса в Блаогоевград атакуваха министъра на икономиката Д. Везиева с наболели проблеми и въпроси, чието решение се чака с месеци и години. Срещата бе закрита за медии и се проведе в петък, от 15 ч., в зала "22-ри септември" по искане на кмета Илко Стоянов. На срещата  присъстваха собственици на дружества и представители на всички браншови организации в общината.

"Срещата беше доста интересна за нас, обсъдиха се основно проблемите с районирането, образованието и строителството на магистрала "Струма", информира Пламен Биков, изпълнителен директор на Българска стопанска камара в Благоевград. "Въпросите са поставени на най-високо ниво и се надяваме на промени и да се тръгне в посока за решаването им", допълни той.

На въпрос дали министър Везиева е поела ангажимент пред бизнеса в Благоевград държавата да предприеме конкретни стъпки за решаване на проблемите Верка Атанасова, представител на фирма "Ивел", която работи в сферата на хранителната индустрия, коментира: "Тя има много кратък хоризонт пред себе си, все пак правителството е служебно. Имаше въпрос за липсата на кадри и образованието, но не мисля, че тя е човекът, който може да го реши. За магистрала "Струма" министър Везиева твърди, че не е спряно строителството, но ние виждаме друго. Според нас не това е формата за дискусия, събрахме се толкова много хора с различни интереси, с различни идеи, които тя физически няма как да изслуша и да даде адекватен отговор. Може би трябва да се търси друг формат на комуникация между бизнеса и държавата. А определено имаме нужда от комуникация", смята В. Атанасова.

Строителният предприемач Димитър Урдев и председателят на УС на Търговско-промишлената палата в Благоевград Ромео Шатев са били сред най- активните участници в срещата, коментираха присъстващите.

"Поставих много въпроси, които касаят община Благоевград и начина на правене на бизнес тук. Като районирането на Югозападния регион за развитие и това, че Благоевград, Перник, Кюстендил и София са в един регион. Това прави неконкурентна средата за бизнес извън София и трябва спешно да се вземат мерки, или държавата да направи компесаторни механизми за бизнеса, има такива. Ако това не стане, резонно е Благоевград да се извади от този район. Министър Везиева каза, че се работи по въпроса. Ще видим. Другият проблем, който поставих, бе за начина на работа на естествените монополи, имам предвид ВиК дружествата и енергоразпределителните дружества, както и други институции, които съгласуват за реализация различни проекти. Те действат от позицията на монопол, в тях е ножът и сиренето, и работят както искат, в срокове, които на тях са им угодни. Поставих и въпроса за оперативните програми, че няма предвидимост, че правила се променят в движение, както и начинът на допустимост. Не може Брюксел да отвори една програма "Хоризонт" с бюджет над 100 млрд. евро и да се знае например за следващия програмен период колко пъти ще се отваря в годината и кога, какъв тип проекти ще могат да кандидатстват, при какви условия и при какви изисквания, а в България да не може. Това е абсурдно! Министър Везиева каза, че правителството работи по всички поставени въпроси. Реално резултатът от срещата ще се види, когато окончателно се обявят първите програми и дали ще има промяна в районирането, което казаха, че ще стане ясно най-късно до март. Аз не очаквам да има промяна, затова попитах за компенсациите за бизнеса в останалите три области извън София".

"Лошото е, че само двамата с Д. Урдев задавахме адекватните въпроси, а отговорите, които получихме, бяха нулеви", отбеляза Ромео Шатев и коментира: "Те и не могат да свършат нещо, защото са временно правителство, но най-лошото е, че поставените от нас проблеми не са от днес за утре, а стоят от 30 г. и София и министерствата не желаят да вземат мерки, защото са в техен ущърб. За районирането се знае от 20 г. За магистрала "Струма" министърката дори не знае, че не се работи, че там са отпаднали търгове, че те не се финансират вече по европрограми. С какво ще се финансира?! Магистрала "Струма" е първата в България, която имаше цялостно финансиране с евросредства. Но вече 2 или 3 сезона парите се пренасочиха към АМ "Тракия", АМ "Марица", в метрото на София, сега в АМ "Хемус", а нас само ни лъжат и ние им вярваме. А за хилядите катастрофи, които стават, кой носи отговорност? Пътят към Симитли, Разлог, Гоце Делчев не може да поеме туристите, после питат защо няма високи заплати в района ни. Държавата, с каквото е могла, ни е ударила и все ние сме виновни", категоричен е Р. Шатев. Д. Урдев го допълва: "Първо няма приемственост между различните правителства, после няма координация между министерствата, както и между местната и централната власти. Дадох като пример нефункционирането на ВиК Асоциацията, което не дава достъп на община Благоевград до ресурс по определени оперативни програми, а в същото време общините, заради които тази асоциация не функционира свободно, кандидатстват по всички програми. Това не мога да го разбера, за мен е нелогично отношение.

Бизнес дамата Верка Атанасова не смята, че министър Везиева може да реши проблема с липсата на кадри за бизнеса

"Приемственост между правителствата няма по всички въпроси освен свързаните с развитието на София", отбеляза Ромео Шатев. "30 г. се взима от нас за околовръстните пътища, метрото, което изпревари дори плануваното развитие. Аз не критикувам София, а нас, ние имахме двама министри на строителството от Благоевград, които с нищо не помогнаха да завършим АМ "Струма" или да се направят другите пътища, да се газифицира направление "Места". Ние само сме "служители" на София. Благоевград вече дори няма свои представители в парламента, пращат разни "парашутисти" за водачи на листи, които нито работят, нито живеят тук". Д. Урдев уточнява: "Не става въпрос да се противопоставя София на провинцията, на България. Концентрирайки основния бизнес на страната, столицата има достатъчно ресурс, който ако целесъобразно се харчи, ще може да се свърши всичко. А те освен че не го правят, отрязват част от ресурса за останалата част от страната".

Изпълнителният директор на Българска стопанска камара в Благоевград Пламен Биков се надява след срещата с министъра на икономиката да започне реална промяна

На въпрос дали очакват промени след срещата с министъра на икономиката и двамата бизнесмени бяха категорични, че нямат подобни надежди, тъй като служебното правителство няма политически хоризонт пред себе си, за да направи нещо конкретно по поставените въпроси. "Никой дори не залага тези проблеми за решение в близкото бъдеще, не ги интересува, но ние плащаме след това техните грешки". Темата за непрекъснато растящата цена на тока Д. Урдев коментира така "Проблемът е в начина, по който държавата регулира процесите там. Ако искам да построя фотоволтаична централа за собствени нужди за моята фирма, трябва да мога да го направя по облекчен режим. Но минавам през процедура, в която енергодружествата да ми откажат да ми дадат точка на присъединяване, когато енергията е над определена мощност и да платя за присъединяване много по-скъпо от цената на самата централа. И това обезсмисля изграждането. На енергоразпределителните дружества им се гарантира норма на печалба, което е абсурдно. Това означава, че държавата трябва да гарантира аналогична норма на печалба на всеки бизнес, но не го прави. Има много неща, които държавата по различни причини не си свършва докрай и пропуските се трупат много години назад", отбеляза строителният предприемач Д. Урдев.

Дата: 10.10.2021

Източник: в."Струма"

Прочетено: 1586