15.10.2021

Заместник-председателят на БСК Мария Минчева и Иван Велков, член на УС на БСК, проведоха среща днес, 15-ти октомври 2021 г., със зам.-министъра на външните работи на Република Южна Африка - Алвин Ботес и посланика на РЮА в България -  Негово Превъзходителство Табо Таге. В срещата участваха също Христина Каспарян, главен експерт към отдела „Международно икономическо сътрудничество“ в БСК, както и представител на българското Министерство на външните работи.

По време на дискусията беше представено динамичното развитие на двустранните отношения между двете страни и бяха разгледани сферите, в които партньорството им има нереализиран потенциал. Обсъдени бяха секторите на селското стопанство и информационните и комуникационни технологии като области, представляващи интерес за южноафриканския пазар и инвеститори.

Българската стопанска камара обеща своята подкрепа в организацията на хибридни и виртуални B2B срещи като възможност за осъществяване на контакт между представители на фирми от двете страни и предложи своята експертиза за преодоляването на регулаторните предизвикателства в търговско-икономическите отношения между България и РЮА.

„Има практически въпроси, които с днешните технологии се превръщат в нови възможности“, отбеляза Иван Велков. Заместник-председателят Мария Минчева допълни, че със системен и аналитичен подход, бихме могли да работим съвместно за преодоляването на трудностите и изграждането на нови партньорства. 

Обект на обсъждане в рамките на срещата бяха още Зелената сделка, усилията и предизвикателствата на декарбонизацията на икономиката и алтернативните източници на енергия на България, Южна Африка и света.

Предстои участниците в днешната среща да проведат следваща в началото на месец ноември, с цел задълбочаване на сътрудничеството.

Дата: 15.10.2021

Източник: БСК

Прочетено: 3337