08.11.2021

През юли служебният енергиен министър опита без успех да смени директора на мегаструктурата Валентин Николов

Двама изпълнителни директори и борд от деветима души, вместо сегашните петима, предлага служебното Министерство на енергетиката за Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това искане е внесено в Агенцията по вписванията днес (8 ноември), съобщава БНР.

Като втори изпълнителен директор е посочен Иван Андреев. На този етап няма коментар от ведомството какво налага промяната в управлението на мегаструктурата, докато те не бъдат официално вписани.

В края на юли служебният енергиен министър Андрей Живков опита да смени директора на БЕХ Валентин Николов. Бившият депутат от ГЕРБ беше назначен на поста само няколко месеца по-рано, след като спечели конкурса, организиран от енергийното ведомство. Той замени Жаклен Коен и промяната в ръководството беше официално вписана в Търговския регистър на 31 май 2021 г.

Официално посочените мотиви за смяната на Николов и още четирима членове на Съвета на директорите (Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки) беше нарушение на Закона за публичните предприятия в частта му за необходимите условия за заемане на длъжност за управляващите държавни предприятия.

По-късно пред Народното събрание Андрей Живков коментира, че е поискал смяната на Валентин Николов, защото не се е съобразил с искането му за оставка на ръководството на "Булгартрансгаз". Това стана след доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), показал нарушения при теглене на заеми, с които газопреносното дружество строи "Балкански поток".

Съдът обаче спря вписването на предложеното от Живков ново ръководство на БЕХ. Един от предложените тогава членове - Ива Петрова, беше назначена за зам.-министър на енергетиката във второто служебно правителство, ръководено от Стефан Янев.

Ако исканата промяна бъде вписана в Търговския регистър, част от членовете на Съвета на директорите ще бъдат избрани чрез конкурс, а другата - чрез назначение. От Министерството на енергетиката не коментират дали това би създало правни проблеми в управлението на БЕХ, допълват от БНР.

Дата: 08.11.2021

Източник: investor.bg

Прочетено: 2356