11.11.2021

630 хил. компании ще могат да получат компенсации в общ размер от 450 млн. лева

Европейската комисия (ЕК) е одобрила схемата за подпомагане на бизнеса заради скъпата електроенергия, съобщават от Министерството на енергетиката. Оценката на Брюксел е, че отпусканите по 110 лева за потребен мегаватчас не представлява недопустима държавна помощ.

"Разбираме, че мярката ще е от полза за всички потребители, различни от тези, които подлежат на регулирани цени", е записано в писмо на ръководителя на ГД "Конкурентоспособност" Оливие Герсент, изпратено до Министерството на финансите и препратено до Министерството на енергетиката.

Служебното правителство реши да отпусне средства в подкрепа на бизнеса заради високите сметки за електроенергия. Подобни мерки се прилагат и в други страни от ЕС. Българската схема ще бъде финансирана със средства от печалбата на АЕЦ "Козлодуй".

В насоки за действие относно скъпата електроенергия от Брюксел препоръчаха средствата от продажба на емисии да се ползват за закрила на уязвими потребители. У нас обаче тази стъпка не е възможно, защото няма работещ парламент, който да одобри поправката в законодателната рамка. АЕЦ "Козлодуй" реализира големи печалби от високата цена на електроенергията, тъй като върху цената не тежат скъпите въглеродни квоти.

Решението за отпускането на средствата за бизнеса беше взето в края на октомври и се очаква 630 хил. компании да се възползват от помощта. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лева за мегаватчас, но от бизнеса се оплакаха, че тази сума е крайно недостатъчна.

Служебното правителство коментираше още, че за да бъде отпусната помощта е нужен работещ парламент, който да одобри преразпределението на средствата. В крайна сметка обаче компаниите ще получат облекчението още в сметките си за октомври. Одобрената схема е временна - за периода 1 октомври - 30 ноември.

Общо предвидените средства са в размер на 450 млн. лева.

Дата: 11.11.2021

Източник: Инвестор.БГ

Прочетено: 3270