22.11.2021

В качеството си на колективен член и единствен и пълноправен представител на България в ЕКТАА, и като застава изцяло зад  заявената позиция, че мерки, насочени към ограничаване преминаването на граници в действителност не допринасят за общественото здраве, но ще окажат отрицателно въздействие върху местните икономики и туристическите индустрии в частност, АБТТА (член на БСК) се присъединява към апела на Европейския туристически бизнес за координирани на Европейско ниво национални здравни политики и недопускане ново ограничаване свободата на движение в Европа.

__________

Предвид последните епидемиологични събития в Европа и преди наближаващия празничен сезон, широка група от ключови заинтересовани страни в областта на пътуванията и туризма призовава държавите-членки да координират по-добре и да съгласуват своите реакции в областта на здравеопазването и пътуванията, за да избегнат повторното налагане на ограничения на свободата на движение в цяла Европа. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че в настоящата епидемиологична ситуация ограниченията за пътуване са неефективни за намаляване на предаването на вируса, хоспитализациите или смъртните случаи. При тези обстоятелства, като се има предвид, че възрастното население на ЕС сега е ваксинирано с 76,6% и предаването в общността вече е високо в повечето държави-членки на ЕС, мерките, насочени към ограничаване на преминаването на граници, наистина няма да донесат полза за общественото здраве, но биха повлияли отрицателно на местните икономики. Задължителните ограничения за пътуване и протоколите за обществено здраве трябва да се основават на убедителни доказателства за полза, както и на принципи на пропорционалност.

Глобалната пандемия остави туризма в Европа изправен пред криза като никой друг. Тъй като няколко държави започват да възстановяват ограниченията за движение за граждани, общността на пътуванията и туризма предупреждава, че могат да бъдат нанесени допълнителни щети на сектор, който вече се бори, с далечни въздействия върху икономиките на региона. Според последното проучване на WTTC тази година могат да бъдат загубени до 900 000 работни места в сектора на пътуванията и туризма на ЕС, ако ограниченията за пътуване бъдат наложени отново тази зима. Освен това правителствата в целия ЕС биха могли да изтрият до 35 милиарда евро от приноса на сектора към икономиката преди края на 2021 г., ако тежките ограничения за пътуване отново влязат в сила. Освен това, ако ограниченията останат в сила през по-голямата част от следващата година, това може да доведе до загуба от до 143,7 милиарда евро от икономиката на ЕС.

Европейският туризъм не може да функционира с непоследователни и постоянно променящи се национални подходи. Погледнато от пазари извън ЕС, Европа отново изглежда все по-сложна. Координацията е единственото решение за защита на сектора от последиците от тази продължителна несигурност в Европа.

Разпространението на ваксинации в ЕС е сред най-добрите в света. Пътуващите и туристическите фирми също са разработили и внедрили силни протоколи за здраве и безопасност, които гарантират, че пътуването може да се осъществи при безопасни обстоятелства. Тези инвестиции не бива да се губят чрез повторно налагане на ограничения върху трансграничното движение.

Миналата година в ЕС бяха загубени повече от два милиона работни места за пътувания и туризъм, а последното изследване на WTTC разкрива, че ако през 2022 г. бъдат наложени широкомащабни ограничения, следващата година ще бъдат заложени още три милиона работни места. Освен това, ако ограниченията останат в сила през по-голямата част от следващата година, това може да доведе до изтриване на повече от 143 милиарда евро от икономиката на ЕС.

В този контекст заинтересованите страни в областта на пътуванията и туризма подчертават важността на следните елементи, които се движат напред:

  • Държавите от ЕС трябва да преминат към индивидуален подход, основан на риска, а не към подхода от страна към държава, който се използва в момента. Предоставянето на свобода на движение на тези, които могат да докажат, че представляват много ограничен риск, също би увеличило приемането на ваксинации в региона.
  • Държавите-членки следва спешно да приемат и прилагат общ и напълно съгласуван подход относно допустимостта, както и времето на бустерните дози, за да удължат валидността на ваксинацията – и също така да гарантират, че това е напълно отразено и свързано с продължаващото използване на цифровия сертификат за COVID на ЕС.

Невъзприемането и прилагането на такъв общ подход неизбежно би довело до неприемливи различия в режимите на пътуване, компрометирайки не само свободата на движение, но и доверието на гражданите в европейските и националните отговори на текущото епидемиологично развитие.

Допустимите граждани от общото население трябва да имат равен и навременен достъп до тези бустер дози, както е необходимо.

  • Държавите-членки следва допълнително да актуализират и съгласуват своите правила и ограничения за пътуване: Изисква се хармонизация на списъка на признатите ваксини, на продължителността на валидност на тестовете и ваксинациите, както и на признаването на смесени ваксини и бустерни ваксини. Хармонизиран подход за пълно възстановяване на свободата на движение, признаване на ендемичния характер на COVID-19 и замяна на сложни светофарни системи.
  • Всички държави-членки трябва да признаят седемте одобрени от СЗО ваксини за международни пътувания. Сертификацията за ваксина, приета на границата, също трябва да бъде приета за влизане в съоръжения в дестинацията на пътника, където се изисква. Тази мярка ще върне съгласуваността в рамките на Шенгенското пространство и ще опрости правилата за пътуване за пътуващи извън ЕС.
  • Дигитализация на процедурите за проверка: Ръчните проверки на DCC и PLF от транспортния персонал продължават да причиняват сложност и дълги опашки на летищата и пристанищата. Ситуацията може да стане изключително трудна за управление, тъй като обемите на трафика продължават да се възстановяват. Затова призоваваме националните правителства да подкрепят дигитализацията на процеса на проверка, като предоставят просто съобщение „може ли да пътувам“ като част от процеса на онлайн регистрация.
  • Тестовете за антиген трябва систематично да се приемат като алтернатива на по-бавните и по-скъпи PCR тестове.

Подписалите се по-горе са готови да продължат да работят в тясно сътрудничество с Европейската комисия, правителствата на ЕС и всички заинтересовани страни, за да преодолеят настоящите предизвикателства и да проправят пътя за безопасна, отговорна и устойчива туристическа екосистема.

Дата: 22.11.2021

Източник: АБТТА

Прочетено: 3225