14.12.2021

За нас Зеленият преход, декабронизацията, дигиталният преход трябва да са в ТОП приоритетите на държавата. Трансформацията, която предстои, е изключително важна. В последните 30 години България съкрати с 60% емисиите си, но това ни струва 40% от зетостта, намаляване на населението с повече от 20%. Затова днес трябва с разум, със сили, с нова Национална енергийна стратегия, с нов Интегериран план енергетика-климат да придвижимм всички изостанали проекти, така че максимално бързо да отговорим на новите предизвикателства.“

Това каза председателят на БСК Добри Митрев, който участва в дискусия на тема „Национален план за възстановяване и устойчивост, енергия и Зелена сделка" в рамките на проведения днес „POWERS SUMMIT I ВЛАСТ, ЧУВАЙ!“.

Поколенията след нас не заслужават да им оставим неподредена, мръсна, аналогова държава. Затова за нас е изключително важно да прегледаме всички приоритети, да видим как можем да стимулираме индустрията да се трансформира, да намали въглеродния си отпечатък, да направи трансформация на база върхови, нови технологии“, подчерта Добрри Митрев. Според него, българският бизнес и особено микро-, малките и средни предприятия нямат капацитета да четат хиляди страници с регулации, затова държавата трябва да стане активен комуникатор, да представи на достъпен език ключовите параметри на Европейската зелена сделка. Председателят на БСК призова за изграждане на интернет базирана платформа, на която да бъде предоставена цялата информация за Зелената сделка и всички възможности за трансформация на бизнеса, както и да има възможност за обратна връзка с българските предприемачи, които да могат в максимална степен да се възползват от възможностите за дигитализация, трансформация и намаляване на въглеродния отпечатък.

Не трябва само да се оплакваме, че не можем да отговорим на тези изисквания, а да ги приемам като предизвикателство, като цел и възможност“, подчерта Добри Митрев.

Бившият вицепремиер Атанас Пеканов подчерта, че ключовата тема в Националния план за възстановяване и устойчивост е темата „Енергетика“, по която в годините не сме имали нужната подготовка и затова продължаваме да закъсняваме.

Дискутираните теми в панела ще залегнат в стратегически документ с приоритети и конкретни ангажименти на представителите на властта.

Приоритетите, около които участниците в днешната дискусия се обединиха, са:

  • НАЦИОНАЛНАТА ЕНЕРГИЙНА СТРАТЕГИЯ НА БЪЛГАРИЯ в посока, гарантираща възможен, устойчив и справедлив преход към въглеродно неутрална икономика;
  • НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ ПО ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ в посока подобряване на енергийните характеристики на сградите, намаляване на интензитета в индустрията и създаване на нови сектори с добавена стойност в икономиката на страната (високи технологии / висока квалификация);
  • ДИГИТАЛИЗАЦИЯ, като предпоставка за бъдещото развитие на бизнеса (дигитални умения и образование);
  • КРИТИЧНИ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ И СУРОВИНИ, свързани със стратегическите сектори, които ще следват основните принципи за реализиране на Европейският зелен пакт.

Дата: 14.12.2021

Източник: БСК

Прочетено: 2520