22.12.2021

Днес Европейската комисия представи своето съобщение относно собствените ресурси и директивите за минимален корпоративен данък и борбата с подставените субекти.

Генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Бейрър каза:

„Важно е ЕС да има стабилен източник на финансиране чрез собствени ресурси. Най-добрият начин да гарантираме, че сме в състояние ефективно да изплатим финансирането от NextGenerationEU, е като избегнем поставянето на допълнителна тежест върху бизнеса. След глобалното споразумение в ОИСР относно реформата на корпоративния данък, ние приветстваме решението на ЕС да не предлага цифров данък, но оставаме сериозно загрижени за инициативи като евентуален данък върху единния пазар.

Относно предложението за разпределяне на дял от приходите от корпоративен данък, набрани по стълб 1 на ОИСР и използване на приходите от СТЕ като собствен ресурс, Beyrer коментира:

„Ако всички държави-членки се съгласят да преразпределят част от приходите от корпоративен данък, натрупани за тях след данъчната реформа на ОИСР, от собствените си хазна в ЕС като собствен ресурс, това е нещо, към което сме отворени, при условие че такъв трансфер не се увеличава тежестта върху бизнеса. Прехвърлянето на приходите от СТЕ от основно национален ресурс към ресурс на ЕС не променя основното предизвикателство: гарантиране, че приходите от СТЕ се реинвестират по прозрачен начин в секторите, обхванати от системата.

По отношение на предложеното от Комисията прилагане на минималната ставка за корпоративен данък на ОИСР, Beyrer каза:

„Международното споразумение за корпоративен данък на ОИСР ще бъде значителна трансформация на данъчните правила, които познаваме днес. Веднъж приложени в световен мащаб, новите правила могат да донесат стабилност и съгласуваност в международната данъчна система. Но трябва да гарантираме, че предприятията в ЕС не са поставени в неизгодно положение при конкуренцията. Ето защо е от съществено значение минималният корпоративен данък да влезе в сила в ЕС само ако и когато нашите основни търговски партньори са въвели същите правила.”

Относно предложението на Комисията за справяне с данъчните злоупотреби от т. нар. „подставени субекти“, Beyrer каза:

„Подкрепяме усилията на Европейската комисия за засилване на борбата срещу данъчните измами, укриването и агресивните практики за избягване. Ние особено приветстваме усилията за прекратяване на незаконното, измамно и злоупотребяващо използване на така наречените структури на „представени субекти“, при условие че това признава, както Комисията отбеляза, че такива структури могат да се използват и за законни бизнес цели“.

Дата: 22.12.2021

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 2550