01.02.2022

Централната банка понижи очакванията си за ръста на икономиката

Има голямо разминаване с разчетите на Министерството на финансите

Централната банка даде значително по-лоша прогноза за инфлацията и за ръста на икономиката спрямо очакванията на Министерството на финансите. Според БНБ през 2022 г. инфлацията ще продължи да бъде висока и в края на годината ще достигне 7,5%. В проекта на бюджет на Министерството на финансите, който беше приет от Министерски съвет, е заложена средногодишна инфлация за 2022 г. от 5,6%.

През настоящата година ръстът на икономиката ще се забави до 3,6%, посочват от БНБ. А от Министерството на финансите разчитат на ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП) с 4,8%.

Прогнозата на БНБ се основава на допускането, че цените на петрола и природния газ в евро ще продължат да се покачват на годишна база до края на третото тримесечие на 2022 г., след което ще има понижаване до края на 2023 г. От БСК също смятат, че не са точни прогнозите на Министерството на финансите за поскъпването на петрола тип "Брент" с 10,2% средно до 78,9 долара за барел през 2022 г. В разпространено преди дни становище от БСК посочват, че според различни международни агенции цените на петрола ще бъдат 90 долара за барел през първото тримесечие на 2022 г., 95 долара през второто и 100 долара за барел през последните две тримесечия.

От БНБ допускат продължаващо нарастване на годишна база на цената на тока до края на 2022 г. и понижението є през следващата година. Цените на неенергийните суровини се предполага, че ще нарастват и през тази и през следващата година. Всичко това ще доведе до покачване на инфлацията. През 2022 г. най-много ще поскъпнат храните и услугите, посочват от Централната банка. Според БНБ през настоящата година храните ще поскъпнат с 14,1%. Ако прогнозата се сбъдне, инфлацията ще удари по джоба всички българи, но най-много ще пострадат хората, които дават за храна по-голяма част от парите си, като например пенсионерите.

Поскъпването на тока и газа доведе до това, че НСИ отчете рекордно увеличение с 35,4% на цените на производителите на вътрешния пазар, става ясно от анализа на БНБ. По-високите разходи за производство на фирмите се пренасят върху цените за техните клиенти, което пък води до покачване на крайните цени за потребителите.

Няма яснота за компенсациите след март

Мерките на кабинета са решаващи за цените

Прогнозите на БНБ за цената на тока са направени на базата на данни за сключени фючърси за доставка на електроенергия на италианския и германския пазар, но отчитат и обявените от правителството мерки за компенсиране на фирмите заради скъпата електроенергия. Засега такива компенсации са предвидени само до март. Евентуалното въвеждане на нови мерки, засягащи енергийните цени, или промяна на срока за прилагане или размера на вече действащите мерки биха били предпоставка за по-ниска инфлация, посочват от Централната банка. Това недвусмислено показва, че ако правителството беше взело навреме мерки за по-големи компенсации за бизнеса заради скъпия ток, нямаше да се стигне до сегашната висока инфлация.

Икономиката се забавя

Не идват средствата от ЕС

Хората няма да искат да харчат

През 2022 г. очакваме растежът на БВП да се забави до 3,6%, посочват от БНБ. Това ще се дължи предимно на значително по-слабия растеж на потреблението на домакинствата и фирмите, пише в анализа на БНБ. Фактор за забавянето на растежа на потреблението през 2022 г. ще бъдат очакваните негативни ефекти от покачването на инфлацията до средата на 2022 г. върху реалните доход на хората. Инфлацията до голяма степен ще бъде компенсирана от увеличение на заплатите и на социалните плащания от бюджета. В резултат реалният разполагаем доход на домакинствата през 2022 г. ще остане без съществена промяна, смятат от БНБ. Но високата инфлация ще влоши нагласите на хората, което ще окаже негативен ефект върху склонността на домакинствата да харчат, посочват от БНБ.

В прогнозата за 2022 г. и 2023 г. е отразена информация за средствата, които България се очаква да получи от ЕС за изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) през периода 2022-2026 г. в размер на 12,9 млрд. лв., към които се планира да бъдат привлечени частни национални инвестиции на стойност общо 6,8 млрд. лв., пише в анализа на БНБ. Според БНБ реализираните инвестиционни проекти със средства по плана през 2022 г. ще бъдат сравнително малко заради забавянето при внасянето на плана и продължаващия процес по неговото съгласуване с Европейската комисия.

Ситуацията се влошава

Ревизия на данните

Променят се нагласите на фирмите

В сравнение с прогнозата на БНБ от септември 2021 г., текущите очаквания са за по-нисък растеж на БВП през 2022 г. Това се дължи почти изцяло на очаквания за по-слаб растеж на инвестициите и на потреблението от домакинствата и фирмите спрямо прогнозата от септември, пише в анализа на БНБ. Ревизията при инвестициите се дължи най-вече на отлагане на разходите по линия на Националния план за възстановяване, което засяга най-вече правителствените инвестиции. Размерът на частните инвестиции е понижен в резултат на очакваните по-високи производствени разходи на фирмите и влошените им нагласи, пише в анализа на БНБ.

Понижаването на очакванията на БНБ за потреблението на домакинствата и фирмите през 2022 г. се дължи на промяна на прогнозата за доходите на хората спрямо очакванията от септември. В новата прогноза високата инфлация до голяма степен неутрализира покачването на доходите, докато през септември 2021 г. очакванията бяха за ръст на реалните доходи.

Дата: 01.02.2022

Източник: в. Труд

Прочетено: 1442