23.02.2022

Европейската комисия прие предложение за директива относно дружествената дължима грижа във връзка с устойчивостта. Това ще наложи нови задължения на компаниите и за начина, по който те наблюдават и работят във веригите си за доставки, заедно с нови задължения за директорите.

Предложението има за цел да насърчи устойчивото и отговорно поведение на дружествата по цялото протежение на световните вериги на стойността. Предприятията играят важна роля в изграждането на устойчива икономика и общество. От тях ще се изисква да установяват и, когато е необходимо, да предотвратяват, прекратяват или смекчават неблагоприятните въздействия от своите дейности върху правата на човека, като детския труд и експлоатацията на работниците, както и върху околната среда, например замърсяването и загубата на биологично разнообразие. Тези нови правила ще осигурят правна сигурност и равнопоставени условия на конкуренция за предприятията. За потребителите и инвеститорите те ще осигурят по-голяма прозрачност. Новите правила на ЕС ще тласнат напред екологичния преход и ще защитават правата на човека в Европа и извън нея.

Редица държави членки вече въведоха национални правила относно дължимата грижа, а някои дружества предприеха мерки по собствена инициатива. Необходимо е обаче по-широкомащабно подобрение, което е трудно постижимо с доброволни действия. С настоящото предложение се установява задължение за дружествена дължима грижа във връзка с устойчивостта с цел справяне с отрицателните въздействия върху правата на човека и околната среда.

По този повод президентът на BusinessEurope Пиер Гатаз каза:

„Европейският бизнес подкрепя рамката на ЕС за надлежна проверка и много компании от целия континент вече изпълняват съответните си отговорности. Но целта да се направят веригите за доставки по-устойчиви трябва да се постигне по начин, който е приложим за компаниите и не трябва едностранно да кара европейските компании да отговарят за фактори, далеч извън техния контрол.

Днешното предложение на Комисията не успява да предостави работещи правила за бизнеса в много аспекти. За съжаление, това предложение допълва и без това прекомерната кумулативна тежест, наложена на европейския бизнес през последните години. Нереалистично е да се очаква, че европейските компании могат да контролират всичките си вериги на стойност в целия свят, включително „непреки“ доставчици трети страни или дори клиенти.

В крайна сметка тези предложения ще навредят на способността на нашите компании да останат конкурентоспособни в световен мащаб и да продължат да действат като посланици на европейските ценности, носейки ползи за местните общности в трети страни.

Нарушаването на внимателния баланс на задълженията на директорите създава риск от нарушаване на основната функция на съветите в съответствие с националните закони за дружествата.

Ние признаваме целта за частично изключване на МСП от предложените задължения, но те все още ще бъдат засегнати и обременени косвено.

Включването на финансовия сектор носи риск от нежелани ефекти и може да доведе до друг проблем с достъпа до финансиране за европейската реална икономика.

Предложението на Комисията също така включва много сложна и неясна терминология. Оставя твърде много място на държавите-членки на ЕС за добавяне, което в крайна сметка може да доведе до смесица от правила, подкопаващи една от основните цели на инициативата: предотвратяването на фрагментирането на правилата в рамките на единния пазар.

Призоваваме законодателите да трансформират това неоптимално предложение в работещи решения. Европейският бизнес е готов да работи конструктивно с тях по работещи правила за корпоративна надлежна проверка."

Дата: 23.02.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 7092