23.02.2022

Неразумните действия могат да предизвикат смразяващ ефект върху бизнеса в ЕС

Днес Европейската комисия представи предложението си за Закон за данните. Законът за данните ще гарантира справедливост в цифровата среда, ще стимулира конкурентен пазар на данни, ще разкрие възможности за предприятията и ще направи данните по-достъпни за всички. Той ще доведе до новаторски услуги и по-конкурентни цени за следпродажбените услуги и ремонт на свързани обекти. Като последен хоризонтален градивен елемент от стратегията за данните на Комисията, Законът за данните ще играе ключова роля в цифровата трансформация в съответствие с целите в областта на цифровите технологии за 2030 г.

Предложението за Закон за данните включва:

  • Мерки, позволяващи на ползвателите на свързани устройства достъп до генерираните от тях данни, които често се събират изключително от производителите; и споделяне на такива данни с трети страни за осигуряване на следпродажбени услуги или други иновативни услуги, основани на данни.
  • Мерки за уравновесяване на преговорните позиции на МСП чрез предотвратяване на злоупотребите с дисбаланси в договорите за споделяне на данни.
  • Средства на органите от обществения сектор за достъп и използване на данни, държани от частния сектор, който е необходим в извънредни обстоятелства, особено при обществено значими извънредни ситуации.
  • Нови правила, които позволяват на клиентите ефективно да се прехвърлят между доставчици на услуги за обработка на данни в облак, и въвеждане на предпазни мерки срещу незаконно предаване на данни.

По този повод генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Бейрър каза:

„Европейският бизнес е изправен пред световна конкуренция за данни. „Победителите“ в тази надпревара ще напреднат значително в ключови стратегически технологии. Ето защо имаме нужда от разумни и конкурентни правни рамки, които са от решаващо значение за успеха на европейските компании в тази глобална надпревара.

През годините европейските компании са използвали споразумения за споделяне на данни, които са прости, разбираеми, сигурни, оперативно съвместими и достъпни. Законът за данните на ЕС не трябва да се превръща в пречка за компаниите от ЕС да инвестират и да се развиват чрез налагане на споделяне на данни там, където не съществува пазарен провал.

Когато става въпрос за споделяне на данни между бизнеса и правителството, пандемията Covid е добър пример: европейските предприятия си сътрудничиха ефективно с публичните органи за управление на извънредните ситуации.

Също така е много важно да не се подкопава поверителността на търговските тайни и да бъде в съответствие с общия регламент за защита на данните (GDPR) и с правата на интелектуална собственост (IP). Рамката на ЕС за споделяне на данни следва да бъде подкрепена чрез облачна инфраструктура, основана на принципите за сигурност, оперативна съвместимост, преносимост и откритост. Това ще изгради доверие за участниците на пазара да споделят, съхраняват и обработват данни.

В същото време европейските компании са изправени пред пречки, правна несигурност и повишени разходи за правене на бизнес отвъд Атлантика поради липсата на рамка за трансфер на данни между ЕС и САЩ. Ето защо ние подкрепяме стабилна рамка и бързото й приемане.

Дата: 23.02.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 4844