24.02.2022

В съобщение на BusinessEurope (Конфедерация на европейския бизнес, чийто член от българска страна е Българската стопанска камара) се казва:

1. Европейският бизнес категорично осъжда нахлуването в Украйна от Русия, което в момента е в ход. Това е явно нарушение на международните правила и представлява реална заплаха за мира и сигурността в Европа и извън нея.

2. Нашите мисли са с украинския народ в тези трудни моменти и ние дълбоко съжаляваме за всички човешки животи, загубени поради това нашествие. Европа трябва да покаже сега своя силен и ефективен ангажимент да защитава международното право и да подкрепя Украйна и нейния народ.

3. Разбираме, че ЕС сега ще предприеме допълнителни действия чрез допълнителни икономически санкции, за да реагира на руската инвазия в Украйна. За да бъдат ефективни, тези санкции трябва да бъдат добре насочени, възможно най-ясни и добре координирани със съответните партньори, по-специално САЩ, включително при тяхното прилагане. Бизнесът не се случва във вакуум и ще застане зад мерките, които институциите на ЕС считат за необходими. Европейските предприятия обаче ще поемат бремето, включително компаниите, които търгуват и оперират в Русия. В този контекст ще са необходими ранни насоки и възможно най-подробна информация за икономическите санкции заедно с подкрепящи мерки за смекчаване на въздействието.

4. Ние също така призоваваме органите на ЕС и държавите-членки да защитят гражданите и компаниите на ЕС, действащи в Украйна и Русия.

5. Припомняме, че европейският енергиен пазар вече е изправен пред безпрецедентни увеличения на цените и настоящата криза ще подчертае вече широкообхватните негативни последици за европейските компании и потребители. Ето защо ЕС трябва да повиши своята готовност в случай на смущения, като увеличи съвместните усилия за осигуряване на алтернативни източници на доставка на енергия, както и на критични суровини и компоненти.

6. В бъдеще ЕС ще трябва да оцени цялостното въздействие на тази криза върху мира, сигурността и икономическата стабилност на Европа, като извлече всички необходими политически и икономически уроци.


Дата: 24.02.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 2664