11.03.2022

Заради бум в цените на стоманата и арматурното желязо, строителни фирми у нас преустановяват работа, предупреждават от регионалния офис на Камарата на строителите в Стара Загора.

От началото на март беше преустановена продажбата на стомана и арматурно желязо заради войната в Украйна – основни строителни материали, дефицитът на които се отразява на строителния бранш. От началото на войната цената на тон строително желязо е скочила от 1450 лева на 2100 лева, а на пазара вече има сериозен недостиг.

За това алармира Пламен Михалев, председател на регионалния офис на Камарата на строителите в Стара Загора. По думите му производителите на тухли намаляват до минимум продажбите, защото не знаят как ще се им отразят цените на газа и тока. А инвеститори спират обекти заради недостиг на строителни материали.

Не са изключени и фалити на фирми, прогнозира още председателят на регионалната Камара на строителите.

Основните доставчици са от Украйна и Русия, последния кораб спря на българско пристанище преди две седмици. Има паника в бранша, коментира пред БТА Михалев. И допълва, че други доставчици от Турция и Гърция също спират износа с мотив за изчерпана квота.

Запасите в българските складове са недостатъчни, уточнява още Пламен Михалев. И дава пример с неговата компания, която има склад, но вече не продават.

Предстои разширено заседание на УС а Камарата на строителите, на което ще се търсят спешни решения за кризата в бранша. Очаква се то да се проведе още следващата седмица.

 

Дата: 11.03.2022

Източник: БТА

Прочетено: 4537