21.03.2022

Машиностроителният бранш у нас вече страда сериозно заради санкциите срещу Русия, обхващащи и вноса на стомана, както и заради затворените заводи в Украйна и разрушената инфраструктура на страната от военните действия. Много от фирмите не могат да изпълнят поръчките си и са принудени да спрат производствата си, тъй като ефектът от недостига вече се усеща надолу по веригата, съобщи БНТ.

Много от инвеститорите замразяват строителните си обекти, а в машиностроително предприятие , което е сред най-големите работодатели в Лудогорието, се готвят за най-лошия сценарий - съкращаване на служители. За да продължи да произвежда земеделски машини, това предприятие се нуждае от две хиляди тона стомана годишно. Пестене от материала е немислимо.

"Едно наше изделие 99% представлява стомана. Като материал това е като брашното за хляба", казва инж. Рашид Узунов - управител на фирма за производство на земеделска техника. Последно са купували килограм стомана за три лева и 80 стотинки. Сега дори не мислят за високата цена, защото нямат доставки. За сметка на това обаче имат три пъти по-скъпа фактура за ток.

"40 хиляди лева ни е токът. Не можем да приемаме поръчки, което респективно ще доведе до съкращаване на персонала и излизане в неплатен отпуск до време, когато този конфликт ще спре и икономиката в света ще влезе в крак", обясни инж. Рашид Узунов.

Дотогава безработицата у нас ще е нараснала, а икономиката ще е в колапс, прогнозират от Стопанската камара в Русе.

"Бумерангът се върна, т.е., санкциите започват вече да се отразяват на нашия пазар. Тези фирми ще спрат дейност, ще извадят хора на трудовата борса и оттам нататък ще има доста големи затруднения за държавата, защото тя ще плаща техния престой", заяви Красимир Ениманев - председател на Стопанската камара - Русе.

От машиностроителния бранш се надяват държавата да им помогне като осигури внос на стомана на квотен принцип и на по-изгодни цени./news.bg

Дата: 21.03.2022

Източник: Днес+

Прочетено: 1463