25.03.2022

Последните събития, свързани със санкциите, тяхното прилагане и други (търговски) ограничителни мерки, приети в отговор на руската агресия срещу Украйна.

1 – Резултати от срещите на Европейския съвет и Г7

Първият ден (24 март) от заседанието на Европейския съвет доведе до приемането на Заключения относно руската военна агресия срещу Украйна. Заключенията можете да намерите тук.

Освен това лидерите на Г-7 приеха изявление, което, въпреки че не включва никакви нови ограничителни мерки, обявява по-тясно сътрудничество за справяне с вратичките в прилагането на настоящите мерки за въздържане от избягване, заобикаляне и запълване, които се стремят да подкопаят или смекчат последиците от нашите санкции. Можете да получите достъп до пълното изявление тук.

2 – Съвместно изявление относно молбата на Беларус за присъединяване към СТО

На 24 март беше подписано съвместно изявление от редица членове на СТО, в което се обяви, че няма да разглеждат по-нататък молбата на Беларус за присъединяване.

3 – Още насоки относно санкциите на ЕС ще бъдат публикувани скоро

Европейската комисия – DG FISMA – разработи страница, посветена на санкциите на ЕС, където можете да получите достъп до цялата необходима информация относно санкциите, приети след военната агресия на Русия срещу Украйна. Там може да намерите и документите с насоки, които вече са публикувани – включително въпроси, свързани с търговията с луксозни стоки, а също така ще имате достъп до новите, след като те станат достъпни от Комисията.

4 – Комисията приема временна кризисна рамка за подкрепа на икономиката в контекста на руската инвазия в Украйна в областта на държавната помощ

На 23 март Европейската комисия прие временна кризисна рамка, за да даде възможност на държавите-членки да използват гъвкавостта, предвидена в правилата за държавна помощ, за подкрепа на икономиката в контекста на руската инвазия в Украйна. Според изпълнителния вицепрезидент Маргрете Вестагер „новата рамка ще позволи на държавите-членки да (i) предоставят ограничени суми помощ на компании, засегнати от настоящата криза или от свързаните санкции и контрасанкции; (ii) гарантира, че предприятията остават на разположение на достатъчно ликвидност; и (iii) да компенсира компаниите за допълнителните разходи, направени поради изключително високите цени на газа и електроенергията."

5 – Допълнителни санкции

На 24 март както САЩ, така и Обединеното кралство обявиха допълнителни мерки.

Министерството на финансите на САЩ прие санкции срещу руската отбранително-индустриална база, руската Дума и нейните членове и изпълнителния директор на Сбербанк. Обединеното кралство също така санкционира повече физически и юридически лица, които сега са обект на замразяване на активи. Имате достъп до съответното съобщение за пресата и Известието.

6 – Законопроектът в Украйна предлага изземване на активи от неруски субекти, които извършват операции в Русия

На вниманието ни попадна законопроект във Върховната Рада, който има за цел да разшири съществуващото законодателство относно изземването на активи на юридически лица, собственост на Русия

Федерация и на физически лица, които са граждани на Руската федерация, също така да позволи на украинското правителство да конфискува активи от неруски субекти, които извършват операции в Русия. Това потенциално може да засегне европейски компании, които присъстват както в Украйна, така и в Русия. 

7 – Контрамерки, приети от Русия

На 23 март Държавната дума създаде комисия за разследване на случаи на чуждестранна намеса в руските работи, като задачите на комисията включват „изучаване и анализиране на фактите и обстоятелствата за намеса на чужди държави във вътрешните работи на Русия“ и „подготвяне на предложения за законодателни мерки за противодействие на чуждата намеса". Можете да прочетете повече тук.

Дата: 25.03.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 4450