04.04.2022

Български преработватели на плодове и зеленчуци участват във водещите изложения Alimentaria & Hostelco в Барселона, Испания

Храни и оборудване в едно - това е Alimentaria & Hostelco 2022, които тази година заедно представят цялата палитра на хранително-вкусовия сектор - от кетъринга до кулинарната индустрия - в панаирното градче в Барселона, Испания. Месо, млечни, хранителни продукти, закуски и сладкиши, консерви, органични и функционални храни, със специален фокус върху продуктите от средиземноморската диета са разположени на щандовете на изложителите на Alimentaria. Останалата част впечатляващите 85 000 m2  обща изложбен площ в „Гран Виа“ са заети с оборудване, машини и аксесоари за индустрията за гостоприемство - кафе, сладкарски изделия, печене, пица и сладолед, в това число и предмети за интериорен дизайн, домашни потреби и декорация в Hostelco - Международното изложение за ресторанти, хотели и кетъринг оборудване и машини. 

Фактът, че двете търговски изложения се провеждат едновременно тази година показва тясната синергия между секторите и разкрива нестандартни възможности пред търсенето и предлагането от страна на дистрибуторите и на канала Horeca. Близо 3000 компании-изложители на Alimentaria и Hostelco, сред които и български производители на преработени плодове и зеленчуци, превръщат събитието от 4-ти до 7-ми април в Барселона в ключов глобален форум за индустрията на храни, напитки и хотелиерство. „Интересът на индустрията и професионалните посетители в турболентните за всички времена, показва за пореден път, че хранително-вкусовата и хотелиерската индустрия ще са ключов стълб за интернационализация на търговията и икономическото възстановяване“, коментира Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ). 

Съюзът организира българското представяне на Alimentaria с общ щанд в палата  5, щанд 5B424, на който участват фирмите „Булгарплод“-Кюстендил с търговската марка „Багра“, „Балкан Агрикалтюрал“ с доматен концентрат, „Джем и Джем“ с премиум биологични продукти и „Филикон“ с премиум марката си „Грено“. Панаирното участие е подкрепено от Министерството на земеделието и ДФ “Земеделие”.

На бългаския щанд посетителите ще могат да дегустират натурални сокове, конфитюри, сушени плодове, доматено пюре и да се запознаят с най-модерните иновативни решения, съобразени със здравословния начин на хранене и на живот. Българското участие набляга на традиционно високото качество на използваните суровини, на автентичните вкусове, които отличават родната земеделска продукция и с които членовете на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци са известни на международните пазари.

В палата 4 на собствен щанд 4С400 е фирма „ЦИМА-99“, още един от членовете на СППЗ. Тя представя най-новите си продукти: термостабилни кремове и конфитюри, плодови пюрета за хотели и ресторанти, както и бариста продукти.
В палата 2 се представя и другият традиционен участник и член на съюза - фирма „Дерони“. Акцент в изложбата са нова гама пикантни сосове, както и вече наложените на пазара техни продукти - лютеници, айвари, зеленчукови сосове, майонеза и др.

„Много сме доволни от доверието, което реица компании от други страни отново ни оказаха“, казва Хосе Луис Бонет, президент на Alimentaria и на Испанската търговска камара. „Горди сме, че в настоящата ситуация почти една пета от участниците на търговското изложение са международни фирми - факт, който засилва ролята на Alimentaria и Hostelco като глобална референтна точка.”

“За членовете на СППЗ това ще бъде трето участие на Alimentaria, което ще ни позволи да представим съвременни иновативни продукти от една страна, и от друга – да осигурим още възможности за нови пазари за членове на Съюза и да улесним бизнес контактите между изложителите и специализираната група търговци“, подчерта Антоанета Божинова – изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

Очаква се през четирите дни на изложението да бъдат насрочени над 12 500 бизнес срещи с дистрибутори и търговци от САЩ, Индия, Мексико, Перу, Колумбия, Обединеното кралство, Чили, Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Холандия, Канада, Тунис и Обединените арабски емирства. Българските изложители от СППЗ ще вземат участие в редица събития от съпътстващата програма на изложението, сред които и Alimentaria Hub - фокусна точка за тенденциите и бъдещето на храните, където над 200 експерти ще обсъждат в конференции, дискусии и срещи иновациите в сектора, устойчивото развитие, дигитализацията, новите навици на хранене и здраве, както и растящите пазари на алтернативните протеини и халал продукти. 

---------------

За контакти и повече информация: СППЗ - Антоанета Божинова; Office@org-bg.net; www.org-bg.net

Дата: 04.04.2022

Източник: СППЗ

Прочетено: 1727