18.04.2022

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев пред "ДИВИДЕНТ"

По-големите рискове за бизнеса в момента са на външна база. Предизвикателствата са геополитически, наред с разкъсаните вериги на доставки. Високите цени на енергоносителите – ток и природен газ, както и високите цени на петрола. Това обяви в интервю за „ДИВИДЕНТ“ председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев.

Като фактор, който влошава бизнес климата у нас обаче, той посочи нарушения диалог между бизнеса и изпълнителната власт.

„Няма го този диалог. Аз смятам, че голяма част от управляващите не познават проблемите на предприятията и на българската икономика. Няма познаване на процесите как функционира индустрията и как приходите от тази българска икономика трябва да се разпределят за цялото българско общество“, обясни Митрев.

Като втори проблем председателят на БСК заяви, че политиците се занимават със себе си, със собствените си проблеми и като че ли не им остава време за най-важното, а именно икономиката, инфлацията, високите цени на тока и природния газ.

Според него има няколко възможни решения на проблема със скъпия ток за бизнеса.

"Парламентът трябва сериозно да разгледа енергийното законодателство. Бързо трябва да имаме национална позиция по Европейския зелен пакт. Настояваме държавата да намери механизъм за дългосрочни договори на една прогнозируема цена на електрическата енергия. При нас пазарът е изключително изкривен, тъй като 80-90% от тока се търгува на борсата, която е спекулативен фактор - купува се по-евтино, за да се продаде по-скъпо", поясни Добри Митрев. 

Той каза също, че не се вижда напредък по реформите, около които се обединиха бизнесът и политически партии преди последните избори.

Дата: 18.04.2022

Източник: ДИВИДЕНТ

Прочетено: 1392