29.04.2022

След обявеното вчера от Газпром спиране на доставките на газ за България заместник министър-председателят на страната Асен Василев проведе серия от срещи в Комисията.

Като резултат от днешните срещи Европейската комисия и България се договориха да създадат в София първата регионална работна група като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия. В рамките на този пилотен проект ще бъдат разгледани нуждите от газ и електричество, техните цени и потоци, както и инфраструктурните аспекти.

Регионалната работна група ще се съсредоточи върху предстоящата година и ще предостави специфичен регионален експертен опит и ноу-хау за разработването и прилагането на плана за действие REPowerEU с цел намаляване на зависимостта от руски изкопаеми горива, запълване на хранилищата за следващата зима и допълнително ускоряване на декарбонизацията в енергийния сектор. Тя ще подпомага и координира прилагането на плановете за съвместна подготвеност в региона, включително закупуването на международния пазар, съхранението и междусистемните връзки, като по този се допринесе за сигурността на доставките в България, региона, енергийната общност и не само.

Във връзка с тази работна група България ще се свърже със съседни държави и ще организира първата министерска среща на 5 май.

Работата на групата ще се основе по-специално на подготовката на Европейската комисия за различни сценарии, свързани със спиране на енергийните доставки, в тясно сътрудничество и солидарност с държавите членки и международните партньори. Тя ще представи плана REPowerEU следващия месец.

Дата: 29.04.2022

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 2085